Zdroje: styl.instory.cz, vysocina.rozhlas.cz

Chodíte správně?

Dobré boty jsou důležité bez ohledu na věk. Možná jste si u některých z nich - zejména u těch s měkkou podrážkou - všimli, že je různě ochozená. Tvary "sešlapání" podrážek vám prozradí, jak našlapujete, držíte tělo a že je vaše chůze asi docela jiná, než si myslíte. Pokud chodíte přes patu, nebo šlapku vytáčíte ven či dovnitř, chodíte špatně.

Choďte správně, zapojte prsty!

Jak správně chodit a našlapovat, abyste používali i prsty na nohou, vám poradí specialista:

Zdroj: Youtube

Správné používání prstů u nohou je pro chůzi, zátěž kloubů, ale i postoj celého těla zásadní. Vinci Lászlo, český chiropraktik, zdůrazňuje, že způsob, jak používáme při chůzi i palec a prsty nohou, se projevuje v silovém zapojování buď přední část nohy, kolena, stehna a následně břišních svalů, nebo zadní část těla přes páteř až ke krku.

Nácvik správné chůze samozřejmě nějakou dobu trvá, ale už po několika týdnech se zautomatizuje a nebudete muset na něj myslet. Je to však důležité. Takovou chůzí ulehčíte nejen kolenům, ale celému tělu - především do budoucna.

Proč je správné používání i palce a prstů nohou?

Zapojení palce a prstů nohou napomáhá lepšímu balancování a přenosu váhy. Zároveň jsou došlap i odraz stabilnější a efektivnější, což je důležité při sportech i obyčejné chůzi.

Díky zapojení prstů se tělo dokáže lépe přizpůsobit terénním nerovnostem a posiluje tu část těla, která vede k lepšímu postoji. Tělo se nehroutí, ale naopak přirozeně posiluje a vyrovnává.

Související články