Zdroje: www.vareni.cz, adbz.cz

Žahavé i léčivé kopřivy

Kopřiva není jen žahavá, ale samozřejmě je i léčivá. I když jsou její léčivé účinky dobře známé a zabývali se jimi i vědci, pamatujte, že i na tyto byliny je možné mít alergickou reakci. Proto kopřiva nevyhovuje všem, i když bývá doporučována právě při alergiích.

U nás najdete z tohoto bohatě zastoupeného druhu tři rostliny. Kopřiva dvoudomá, žahavka a lužní se vyskytují více méně na celém našem území. Poslední zmíněná, kopřiva lužní, je vzácná a roste jen na jižní Moravě, dokonce se měla za vyhynulou.

Ideální je použití sušených kopřiv

Sušené kopřivy můžete využít jako podpůrnou léčbu při anémii čili chudokrevnosti, onemocnění kloubů i krvácivosti dásní, respektive zánětech. Používá se při kožních onemocněních, zánětech močových cest či podpoře růstu vlasů a zlepšení stavu skalpu.

Neobsahuje kyselinu šťavelnou, takže čerstvá je například vhodnou alternativou špenátu, jehož konzumace může být nevhodná například při onemocnění dnou.

Jak sušit kopřivy?

Sušení kopřiv začíná jejich sběrem. Na tuto práci se vyzbrojte rukavicemi, nůžkami či nožem a košem či ošatkou. Sbírejte celé rostliny, které oddělíte v místě, kde jsou lístky stále krásně zelené. Celé rostliny rozložte na síto nebo rošt, lze použít také na zem nebo stůl rozložené staré prostěradlo. Rostliny rozložte v jedné vrstvě pěkně vedle sebe, aby se mohly sušit rychle, ideálně jen 5 dní.

Po usušení už nebudou žahat, ale stejně je lepší použít čistou rukavici a strhnout sušené listy ze stonku jedním tahem. Pokud se vám zdají ještě ne zcela suché, nechejte je na vzdušném místě, otevřeném textilním sáčku či koši doschnout. Můžete je pak skladovat po listech, tak jak uschly, anebo rozdrcené na prášek, což je mnohem ekonomičtější.

Související články