Mozek můžeme trénovat celý život

Existuje celá řada pomůcek a způsobů, jak procvičovat svou paměť v každém období našeho života. Jiné procvičování paměti potřebují mladší děti, jiné děti školního věku a jiné dospělí lidé či senioři. Zatímco ve škole bývá pro přičinlivé žáky odměnou pěkná známka, ani v pozdějším věku není trénink mozku samoúčelný, odměnou nám bude plnohodnotnější život. V dospělosti během života dochází k úbytku mozkových buněk, to je již dávno dokázáno. Ale nejnovější výzkumy dokazují, že adekvátní stimulace mozku může vést i v dospělosti k tvorbě nových buněk. Ty vznikají dělením.

Pro starší a pokročilé je tu Univerzita třetího věku (U3V)

Absolvováním univerzity třetího věku sice není možné získat odbornou kvalifikaci, ale pro trénink paměti je to ideální činnost. Program U3V je zpravidla určen zájemcům, kteří dosáhli důchodového věku a mají střední vzdělání s maturitní zkouškou. Pokud není v požadavcích uvedeno jinak, u většiny programů není vyžadována předchozí praxe ve vybraném oboru. Na daný školní rok se vyhlašují konkrétní programy už někdy v dubnu. Univerzita Karlova viz např. cczv.cuni.cz/CCZV-15.html Přihlásit se můžete na obor, který vás vždy zajímal nebo na něco zcela odlišného. V nabídce je například mykologie, lukostřelba, fyzika pro nefyziky, trénink kognitivních funkcí (také paměti) nebo studium vodních systémů. Přihlášky se podávají v průběhu května, o zařazení rozhoduje pořadí jejich podání.

Navštěvujte knihovny

K dispozici jsou také mnohé knihy, které jsou na trénink mozku a paměti zaměřené a jsou určené pro širokou veřejnost. Je možné si je koupit anebo půjčit v knihovně. Za zmínku stojí mnohé tituly, například Trénink paměti pro každý věk autorky Jitky Suché, nebo Jak si vybudovat fantastickou paměť od expertky na trénink paměti Christiane Stenger či titul Osobní IQ trenér – testy pro rozvoj myšlení a trénink paměti autora Wolfganga Reichela. Další možností jsou také programy, které pořádá celá řada knihoven. Řada knihovnic si rozšířila své dovednosti, a tak existuje celá sekce knihovníků - trenérů paměti.

Trénink paměti ve spolupráci s internetem

Také internet je bohatou studnicí tréninkového materiálu pro zlepšení paměti. Jako zdroje na internetu uveďme alespoň www.mozkocvicna.cz a www.treninkpameti.com, kde najdeme pěkný přehled vhodných her pro trénink paměti.

Nenechte paměť zlenivět

Nedostatečně stimulovaná paměť zleniví. Proto je pro náš mozek a paměť nejhorší nečinnost. Důležité je žít aktivně, a to v jakémkoli věku, plánovat činnosti, výlety, čtení, vycházky za kulturou, případně alespoň sledovat v televizi kvízy nebo naučné pořady, hrát s dětmi slovní fotbal. Věnujte se též luštění křížovek, sudoku, osmisměrek nebo skládejte puzzle či hrajte s dětmi nebo vnoučaty pexeso (v angličtině označované jako memory game). Taková hra je užitečná pro obě strany. Naučte se ale i nové hry. Znáte například Kimovku, Scrabble, Rummikub?

Nezanedbávejte tělesnou aktivitu

Zanedbávání tělesné aktivity našemu mozku rozhodně nesvědčí. Pokaždé, když budete mít pocit, že vám to nemyslí, vyrazte ven, nejlépe do přírody a alespoň na chvíli se věnujte činnosti, která je naprostým opakem toho, co jste dosud dělali. Zvláště studenti ve zkouškovém období by neměli zapomínat na pohyb, díky němuž se prokrví celé tělo a tím pádem i mozek.

Jak procvičovat dlouhodobou paměť

Za nejsnazší způsob trénování paměti je považována pravidelná četba. Někdy ovšem potřebuje člověk dostat do paměti velký objem dat. Tehdy se nevyplácí hltat informace všechny najednou. Lepší je zapamatovávat si informace postupně, s pauzami. Právě tehdy se vám uloží vše potřebné do sídla dlouhodobé paměti, které se říká kortex.

Trénink paměti berte jako hru

Zapomínáte často, kde jste odložili brýle nebo klíče? Jakmile budete tuto činnost znovu provádět, snažte se zaktivovat svůj mozek. Zapojte do činnosti v dané chvíli co nejvíce smyslů a uvidíte, že si snadněji zapamatujete místo, kde danou věc odkládáte. Zapějte si nějaký veselý popěvek, dvakrát si dupněte, udělejte něco, co zkrátka běžně neděláte. Zapojením většího množství smyslů zvýšíte šanci na zapamatování.

Troška botaniky nebo zeměpisu neuškodí

Mnozí z vás jistě dobře vědí, že mnohé rostliny mají dvojí názvy. Vypište si tedy do levého sloupce jeden z názvů rostlin, které znáte a do pravého sloupce se snažte zapsat druhý název dané rostliny. Například smetánka – pampeliška, sedmikráska – chudobka, nebo do třetice klematis – plamének. Jistě se vám již nyní vybavují další rostliny a jména, tak neváhejte a zapisujte si všechna jména, na která si vzpomenete. Nebo si udělejte další kvíz, jehož námětem budou druhy rostlin. Tentokrát do levého sloupce zapisujte rodová jména rostlin a do druhého sloupce jména druhová. V obou případech se snažte vzpomenout si na co největší počet rostlin. Podobně zkoušejte třeba i řeky. V levém sloupci zapište řeky, všechny, na které si vzpomenete, a do pravého sloupce pak zapisujte, do kterého moře tyto řeky ústí. Takovéto úkoly jsou skvělé pro procvičování dlouhodobé paměti.

Trénujte rovněž koncentraci pozornosti

K procvičování koncentrace pozornosti vám postačí vzít si knihu nebo časopis a začít číst text vzhůru nohama, to je obrácený směrem k někomu, kdo stojí či sedí naproti vám.

Snažte se rozšířit si vzdělání

Ne nadarmo se říká: Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Pusťte se třeba do studia cizího jazyka, například přes aplikaci Duolingo.com. Neumíte plavat? Tak se překonejte a pusťte se do nácviku plavání. Učení pomůže s vylepšením vašeho sebevědomí a navíc člověk nikdy neví, kdy se mu to může opravdu hodit.

Jaké typy paměti rozlišujeme

Kromě krátkodobé a dlouhodobé paměti je třeba rozlišovat také paměť zrakovou, sluchovou, hmatovou, čichovou a chuťovou. Každý z těchto smyslů má v mozku vyhrazenou svou oblast. Pak je tu ještě paměť motorická, jejímž úkolem je umožnit vnímání polohy našeho těla a také různých předmětů v daném prostoru. Právě díky motorické paměti se zvyšuje množství informací, jež jsou zachyceny pěti základními smysly.

Mozek potřebuje také vhodnou výživu

Správná a vyvážená strava může výrazně přispět k dobrému fungování mozku. Zatímco sacharidy jsou pro mozek něco jako základní palivo, přímé a tedy nejdůležitější účinky na paměť mají bílkoviny. Tuky mají též důležitou funkci, pomáhají vstřebávat vitamíny A, D, E, K důležité pro mozek. Pro paměť a myšlení potřebuje naše tělo pro správnou činnost mozku hlavně hořčík. Ten výrazně ovlivňuje výměnu energie v nervových buňkách. Kromě toho existují i látky nikoli nezbytné, ale pro mozek hodně prospěšné. K těm patří lecitin, česnek a Ginkgo biloba. Pro naše tělo v souvislosti s dobrým fungováním mozku jsou doporučovány ryby, vaječný žloutek, vnitřnosti, celozrnné obiloviny, citrusové plody, avokádo, ovesné vločky, mléčné výrobky, čerstvá zelenina, ořechy, luštěniny a kvasnice. Ovoce obsahuje velké množství antioxidantů a v rybách je velké množství nenasycených mastných kyselin.

Přejeme vám, ať si osvojíte alespoň některé z technik trénování dlouhodobé paměti a ať vám tyto techniky prakticky pomáhají ve vašem každodenním životě.