Bylinky a jejich účinky

Jestliže vás něco trápí, nejdříve byste měli vědět, která bylinka vám může pomoci. Měsíček lékařský má velmi účinné látky podporující hojení ran, jizev nebo popálenin. Také je doporučováno olejíčkem masírovat hrudník při léčbě astmatu či kašle. Levandule lékařská odbourává stres, ulevuje od bolestí hlavy a křečí, tlumí otoky a pomáhá při únavě. Máta peprná má především chladivé účinky, tudíž pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Dále při únavě a stresu. Heřmánek pravý léčí záněty a ekzémy. Žádoucí je také při migréně, lupénce nebo bolesti zubů. Růže damašská a stolistá vyživuje suchou pokožku, rty i paty. Šalvěj lékařskou lze použít jako vlasovou kúru, na úlevu svalů a silné účinky má také při léčbě parodontózy.

Domácí bylinkový olej krok za krokem

Budete potřebovat

  • 5-6 lžic sušených či 10-12 čerstvých bylinek
  • 300-400 ml bio oleje (slunečnicový, olivový, mandlový)

Příprava oleje

Nejprve si sklenici s uzávěrem důkladně vyčistěte, vysušte a vytřete vodkou nebo lékárenským lihem, aby vám bylinky nezplesnivěly. Do připravené sklenice vložte bylinky a zalijte je olejem. Následně vše lehce promíchejte. Dbejte na to, aby bylinky byly stále celou dobu minimálně 1 cm pod hladinou.

Bylinkový olej třemi způsoby

Čerstvé květy a okvětní lístky

Podle zvolených typů bylinek můžete postupovat různými způsoby. Pokud použijete čerstvé květy, okvětní a jemné lístky, pak olej nechte macerovat. Uzavřenou sklenici umístěte na světlé a chladné místo. Po dobu asi 6 týdnů protřepávejte každý druhý den sklenici. Poté směs přeceďte přes papírový filtr a bylinky vyždímejte.

Čerstvá nať a listy

Jestliže použijete čerstvé natě a listy, vložte sklenici bez víka do vodní lázně s teplotou 45 °C. Nedávejte do vyšší teploty, jinak se ztratí účinné látky z bylinek. Za 30 až 40 minut sklenici vyndejte a dobře uzavřenou nechte na slunném místě 2-3 týdny. Poté směs přeceďte přes kávový filtr a bylinky vyždímejte.

Sušené bylinky

Když použijete sušené bylinky, nechte sklenici ve vodní lázni 2-3 hodiny. Poté je buď odložte na 3-5 dní, anebo můžete po chvíli, až bude směs vychlazená, rovnou přecedit přes filtr.

Ve všech případech přelijte vzniklý bylinkový olej do čistých tmavých sklenic a skladujte ve stínu na chladném místě.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, rehabilitace.info, babiccinobchod.cz