Kvašená zelenina má obrovské množství předností a je doslova nabitá vitaminy, prospěšnými enzymy a významnými probiotiky. Jedná se o jeden z nejpřirozenějších zdrojů „céčka“, a proto se vám kvašená zelenina bude hodit i v zimním období. Dále obsahuje bakterie mléčného kvašení, které velmi pozitivně ovlivňují zdravou střevní mikrofloru a potažmo tedy i imunitu celého organismu.

Příprava kvašené zeleniny není nijak složitá a ve výsledku přijde na pár korun. A když si ji zhotovíte doma, budete mít jistotu, že neobsahuje žádné chemické přípravky a doplňky. Hodí se jako chutná příloha k masům, zelenině i jen tak samotná na zdravé mlsání.

S poměry surovin zkuste experimentovat

Kromě připravené zeleniny a soli vám k nakládání postačí nádoba na kvašení a těžítko. Zelenina by totiž měl být stále pod hladinou tekutiny, aby se nekazila. K naložení se nejvíce hodí keramický nebo kameninový hrnec či soudek, výrobci ho často nabízejí i s těžítky, ale snadno si vystačíte i se zavařovacími sklenicemi. Jako těžítko vám postačí sklenice nebo sáček naplněné vodou nebo vydezinfikovaný kámen.

Použít můžete například 500 g zelí, 400 g kořenové zeleniny, 20 g zázvoru, 1 jablko a 2 lžičky soli. Přičemž zelí můžete různě nakombinovat, tudíž lze použít nejen bílé zelí, ale i červené, špičaté nebo čínské. Experimentovat můžete i s různými druhy kořenové zeleniny a jejich poměry. Vždy je však lepší použít tvrdší druhy, aby vám nevznikla nevzhledná kaše. Je dobré mít alespoň jeden druh brukvovité zeleniny, která obsahuje ty správné bakterie ke kvašení.

Například červená řepa sama o sobě moc dobře fungovat nebude, ale když k ní přidáte zelí nebo třeba kedlubnu, je to hned jinak. Stejně tak můžete dle svého naložit s dobou kvašení a množstvím soli. Kvasný proces značně uspíší například pár kapek medu. V případě, že zelenina pustí jen málo šťávy, stačí ji část rozmixovat s vodou a přilít zpět.

Zeleninu pořádně promačkejte

Nejprve si řádně omyjte a pokrájejte nebo nastrouhejte veškerou připravenou zeleninu na jemné nudličky a přidejte sůl. Následně zeleninu důkladně promačkejte čistýma rukama tak, aby pustila dostatek šťávy a byla lépe poddajná. Mačkejte minimálně 3 až 5 minut.

Takto připravenou zeleninu pečlivě natlačte do připravené nádoby a každou vrstvu pečlivě stlačte, aby šla veškerá tekutina nahoru. Jakmile naplníte nádobu do ¾ objemu, přikryjte ji čistým listem ze zelí a stlačte ho tak, aby byla všechna zelenina pod vodou. Poté na ni položte těžítko a nechte tak 5 až 7 dní kvasit. Ve chvíli, kdy se na povrchu bude dělat lehká bublající pěna, máte hotovo.

Podrobným postupem se můžete inspirovat na videu zde:

Zdroj: Youtube

Hotové pickles uchovávejte v lednici

Nakládaná zelenina by ve výsledku měla mít typickou kyselou chuť a správnou křupavost. Můžete si ji nechat buď v soudku, anebo ji dát do zavíčkovaných sklenic. Buďte však opatrní a vždy používejte čisté kuchyňské náčiní, aby se zelenina nezačala zbytečně kazit. Odborníci na zdravou výživu doporučují jíst 1 až 3 lžíce kvašené zeleniny denně.

Zdroje: www.countrylife.cz, www.jimejinak.cz, www.fresh.iprima.cz