Priessnitzovy obklady se využívají už celých dvě stě let a kdysi se jednalo o významný objev zakladatele nové techniky léčení, a to vodoléčby. Nebyl jím nikdo jiný než Vinzenz Priessnitz, podle kterého zábaly získaly svůj název. Potřebujete k nim pouze šátek, kapesník, igelitový sáček a vodu.

Více informací o Priessnitzově obkladu se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Priessnitzův zábal - starodávný lék

Vincenz Priessnitz se narodil v Jeseníkách a byl jedním ze zakladatelů léčebné metody založené na účincích vody, tedy hydroterapie. Brzy po tom, co byly Priessnitzovy obklady ověřeny praxí, se rozšířily po celé Evropě a jejich věhlas trvá až do současnosti.

Dodnes je doporučují všichni lékaři. V jednom zábalu jsou obsaženy tři vrstvy, kdy svrchní a spodní část tvoří 100% bavlna, vnitřní vrstvou je vodě nepropustná vrstva. Zábal perfektně ulevuje od revmatických bolestí a příznaků virových respiračních onemocnění.

Jak Priessnitzův obklad funguje

Jedná se o studený zapařovací obklad, který se přikládá na postižené místo. Cílem je dosáhnout zvýšeného prokrvení, které je cestou ke zrychlení hojivých procesů v organismu. Výborně tak působí na zlepšení nepříjemných zánětů, podkožních hematomů a otoků, také na uvolnění svalového napětí či výrony kotníků nebo pohmoždění svalů.

Jak obklad správně připravit

Budete potřebovat dostatečně širokou a dlouhou bavlněnou látku, aby vystačila na celé odepnutí postiženého místa. Je možné použít například velký kapesník nebo utěrku, které budou tvořit vnitřní i vnější vrstvu.

  • Nejprve připravenou látku namočte do studené vody a následně ji řádně vyždímejte.
  • Poté ji opatrně, avšak rychle, rozložte na inkriminované místo na těle.
  • Tuto vrstvu obalte igelitem či potravinovou fólií tak, aby se nikde nevytvářely vzduchové kapsy a další vrstvou by měla být opět suchá bavlna. Díky tomu dojde k požadovanému zapaření.
  • Látku zajistěte buď spínacími špendlíky nebo zdravotními svorkami s gumičkou.
  • Lze použít i klasické obinadlo.
  • Dbejte na to, aby nebyl zábal moc těsný a nebránil oběhu krve, dýchání nebo pohybu kloubů.

Jak dlouho by měl zábal působit?

Ideální je nechat zábal na bolavé místo působit 2 až 3 hodiny, ale v případě nedostatku času dodržte alespoň 1 hodinu. Za pár minut po zábalu se pod studeným obkladem sníží teplota a dojde k zúžení cév. Poté přichází tzv. izotermická fáze, kdy se během 30 až 40 minut teplota stabilizuje a cévy se rozšíří. Následuje lokální přehřátí v místě působení, které se dostavuje během dalších 60 až 80 minut.

Nejdéle po 3 hodinách byste měli obklad odstranit a aplikovat ho opět až po 3 až 4 hodinách. Tímto způsobem pokračujte s léčbou až do odeznění příznaků. Nikdy nenechávejte působit obklad přes noc a nepřikládejte ho na infikovaná místa, špatně se hojící rány a na pokožku postiženou ekzémy.

Kdy je vhodné Priessnitzův obklad využít

Tuto léčebnou metodu můžete použít při nemocích jako jsou nachlazení, chřipka, angína, laryngitida, horečka, při kašli jako obklad na hrudník, k relaxaci kosterního svalstva a na klouby i bolavé šlachy. A také může být praktickým a účinným řešením i na prochladlé končetiny.

Zdroje: www.priessnitzuvzabal.cz, www.prozeny.cz, www.mojezdravi.cz