Chůze je nejpřirozenějším pohybem našeho těla, a tak se jedná o jednu z nejlepších aktivit, kterou můžete aktivně zapojit do života. A z dlouhodobého hlediska má velmi pozitivní dopad na vaše celkové zdraví.

Ovšem jen v případě, že ji budete provozovat pravidelně a správně. Nikdy se nepřeceňujte v začátcích a raději začněte pěkně pozvolna. Počet vašich kroků by se však měl časem stále zvyšovat. I obyčejnou chůzí lze totiž udržovat váhu, posilovat a budovat svaly. Proto vám přinášíme pár tipů, jak můžete denně ujít více.

Základem je dobrá technika chůze

Jak by měla vypadat správná a zdravá chůze, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Kdykoliv půjdete, hlídejte si správné držení těla a mějte přirozeně vzpřímený postoj. Hlídejte si jednotlivé části těla, abyste například nechodili s prohnutými bedry, zapadlým hrudníkem či rameny až u uší. Vaše paže by se měli v tempu volně pohybovat podél těla, lépe se tak přizpůsobí rotaci páteře. Také je důležité našlapování, kdy pohyb chodidla začíná položením paty na zem. Pokračuje plynulým přešlapem přes střední část, malíček a ostatní prsty a končí odrazem palce.

Zvolte adekvátní tempo

Pokud chcete spálit během chůze více kalorií, zvolte vždy vyšší tempo a těžší terén. Je totiž rozdíl, jestli jdete pomalu, anebo rychle, po rovině, či do kopce. Průměrné vycházkové tempo je něco kolem 4 km/hod. a spálíte kolem 200 kcal, při rychlochůzi, tedy v tempu 7 km/hod. to bude tak 400 kcal.

Choďte pravidelně

Pokud chcete výsledky, měli byste chůzi praktikovat pravidelně, a to i několikrát týdně nebo denně. Začněte například půl až hodinovými procházkami třikrát týdně a postupem času jejich délku i četnost zvyšujte.

Denní pětiminutovka každou hodinu

Pokud máte sedavé zaměstnání či stojíte po dlouhou dobu na jednom místě, zkuste se vždy po hodině na 5 minut projít. Nevadí, jestli je to v prostorách kanceláře, či si dojdete obejít několikrát dům či nejbližší park. Každý pohyb a kroky se počítají a vašemu tělu to jen prospěje.

Zapomeňte na výtah

Možná jste s vymožeností výtahu zapomněli, že se schody dají vyjít i pěšky. Tuto aktivitu jistě nepřehlížejte, prospěje vašim svalům, srdci i dýchaní a krokoměr hned navýší počet ušlých kroků. Odměnou vám budou pevné a vyrýsované nohy a zadeček.

Během telefonování nestůjte, ani neseďte

Využijte dobu telefonování k chůzi. Budete značně překvapeni, o kolik kroků ujdete každý den víc. Na hovor budete mít alespoň soukromí a uděláte něco navíc pro svou kondici.

Spojte své záliby s pohybem

Pokud jsou vaše oblíbené aktivity spojené se sezením, například návštěva kina či kavárny, můžete je spojit s pohybem tak, že do nich dojdete pěšky. Volte zájmy, u kterých je možnost chůze či sportu. Navíc posílíte i svou psychiku a počet kroků opět pěkně naskáče. Pokud máte psího domácího mazlíčka, choďte s ním na dlouhé aktivní procházky, uvidíte, že i on bude nadšen.

Zdroje: www.bezhladoveni.cz, www.chiashake.cz, www.aazdravi.cz