Dlouhý a kvalitní spánek je velmi důležitý pro člověka jak po fyzické, tak i psychické stránce. S náladou, kterou se probouzíte, vstupujete do nového dne a jestliže vás bude trápit třeba rýma, pak vězte, že se to projeví i na vašem chování. Máme pro vás pár tipů, které mohou mít na svědomí váš špatný spánek.

Hlavní příčina je polštář

Pokud si nevyměňujete pravidelně povlak na polštář, je jasné, že nemůžete v klidu spát. Na polštářích vytvářejí špatné prostředí především bakterie, plísně a roztoči. Dohromady vám můžou způsobit zdravotní problémy, jejichž příznaky jsou podobné jako při alergii. Nepodceňujte proto převlékání polštáře ideálně v týdenních intervalech. Kvalitní a zdravý spánek za to stojí!

Špatné zalévání květin

Plísňové prostředí vytvářejí také přelité pokojové květiny, kterým kořeny začnou hnít. Plísně dokážou vyvolávat alergické reakce především u těch, kteří jsou náchylní na astma nebo na alergeny přenášené vzduchem. Zalévejte proto pokojové rostliny pouze tehdy, kdy je zemina suchá a nikdy nenechejte v podmisce přebytečnou vodu.

Co funguje na ucpané dutiny?

Na ucpaný nos pomáhá jednoduché dýchací cvičení, které můžete vyzkoušet podle tohoto videa:

Zdroj: Youtube

Polštář jste vyměnili, ale co s rýmou a ucpanými dutinami? Na tu, jako na většinu nemocí, platí některé bylinky, které proti ucpaným dutinám účinně bojují. Připravte si čaj z květu černého bezu, heřmánku, máty nebo šalvěje třikrát denně. Zjistíte, že se vám po nich krásně uleví! Výpary z čaje před vypitím inhalujte, čímž si rovněž napomůžete k uvolnění ucpaných dutin.

Pěstujete doma rýmovník?

Rýmovník je nenáročná pokojová rostlinka, která nezískala svůj název pro nic za nic. Jestliže ho pěstujete doma na parapetu, pak máte u sebe mocnou zbraň proti ucpaným dutinám po celý rok. Promněte v rukou jeden lístek rýmovníku a jeho vůni přičichávejte. Přidávat si ho můžete i do čaje.

Horká koupel s kapkou esence

Na ucpaný nos pomáhají především vonné výpary, ke kterým samozřejmě patří i zmíněné čaje. Další způsob může být pro vás zároveň velmi relaxační. Připravte si horkou vanu, do které nakapejte smrkovou silici. Ponořte se do ní na 20 minut, během kterých vám vdechování výparů zaručeně pomůže. Po usušení si na 30 minut odpočiňte pod teplou dekou.

Zdroje: prima-receptar.cz, styl.instory.cz, tantumfamily.cz