Mezi jedlými lupenatými houbami je hlíva bezesporu pojmem. Roste v přírodě nebo se pěstuje, v obou případech jde o tržní, tzv. kodexové druhy, čili volně prodejné houby. Od podzimního citelnějšího ochlazení až do chladnějších jarních měsíců houbaři nacházejí hlívu ústřičnou ve volné přírodě, často v trsech, jako divoce rostoucí na oslabených stojících i padlých kmenech listnáčů. Vyskytuje se v několika odlišných barevných formách. Od světle šedavých, přes nahnědlé a nazelenalé až k šedomodrým barevným tónům. Jde však vždy o týž druh. Mezi houbaři je hlíva ústřičná oblíbená především pro pozdní výskyt, pro nezaměnitelnost s jinými houbami a samozřejmě především pro dobrou kuchyňskou využitelnost. Pěstovaná hlíva má ovšem křehčí plodnice.

Hlíva zvyšuje obranyschopnost organismu

Pokud hlívu chceme využít k léčbě alergií, pak ji nesmíme tepelně upravovat, nýbrž používat čerstvou, nebo v podobě prášku z nadrcených usušených plodnic.

Významným aspektem hlívy ústřičné je také fakt, že obsahuje celou řadu významných látek s léčivými vlastnostmi, zejména bohatě větvené cukry, např. pleuran. Beta glukany patří do skupiny fyziologicky účinných látek, jimž se souborně říká modifikátory biologické odpovědi.

Beta glukany zachycují volné radikály a zvyšují tak přirozenou odolnost lidského organismu vůči virovým, bakteriálním či plísňovým infekcím a potlačují růst některých nádorů.

Kromě glukanů obsahuje hlíva ústřičná látky, které mají protibakteriální, protirakovinové a protiplísňové účinky a také látky snižující hladinu cholesterolu.

Hlíva při diabetu, vysokém krevním tlaku a chlolesterolu, pro povzbuzení metabolismu…

Hlíva ústřičná je doporučována rovněž jako podpůrný prostředek k úpravě krevního tlaku, u diabetiků ke snížení cukru v krvi, k regeneraci vnitřních orgánů, ke zlepšení celkového metabolismu, peristaltiky střev, při rozedmě plic, hemoroidech, křečových žilách, ale údajně pomáhá i při léčbě některých ekzémů.

  • Ke snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi používáme v denní dávce buď 30–90 g čerstvých plodnic nebo 3–9 g prášku z rozdrcených usušených hub, který užíváme buď v kapslích, nebo po rozpuštění v polévce, čaji apod.
  • Pro posílení imunitního systému užíváme maximální uvedenou dávku čerstvé nebo sušené houby každý den po dobu jednoho měsíce.