Zdroje: vitalpoint.cz, svetplodu.cz, euc.cz

Zatímco například vitamín C nebo vitamíny ze skupiny B užívá pravidelně v podobě tobolek spousta lidí, na vitamín D se často zapomíná. Je to přitom vitamín, který se významně podílí na správném fungování lidského organismu a jeho dlouhodobý nedostatek může vést k několika zdravotním neduhům.

Vitamín D a jeho účinky

Hlavním důvodem, proč je třeba pravidelně doplňovat vitamín D, je jeho schopnost zvýšit vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě. Kromě toho se ale stará o dobrý stav našich zubů a kostí. Zabezpečuje také správné fungování imunitního systému a obranyschopnosti lidského organismus. Dokonce funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.

Nedostatek vitamínu D

Dlouhodobý nedostatek vitamínu D se zpočátku nemusí projevovat nijak. Postupem času, a to hlavně u dětí a starších lidí, kteří nedostatkem vitamínu D trpí nejčastěji, dochází k nízké mineralizaci kostí, což může vést například k častým zlomeninám. V některých případech může rovněž docházet k deformaci kostí a zhoršenému stavu chrupu. Nedostatek vitamínu D je často spouštěčem osteoporózy.

Zdroj vitamínu D

Vůbec nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, díky kterému v průběhu syntézy začne v pokožce vitamín D sám vznikat. Je ale třeba na slunci strávit trochu více času, k výrobě vitamínu D v pokožce totiž dochází zhruba až po 15 minutách opalování. V ideálním případě se tedy slunci vystavte s odhalenýma rukama a nohama na 20 minut denně. Vyhněte se však palčivému slunci okolo poledne.

Zdrojem vitamínu D jsou ale také některé potraviny a v neposlední řadě rovněž doplňky stravy. Na ty je třeba se obracet hlavně v období podzimu a zimy, kdy slunce přece jen svítí podstatně slaběji a slunění je během nízkých teplot prakticky nemyslitelné.

Z potravin bohatých na vitamín D jde o ryby a rybí tuk, játra a maso. V nižším množství je vitamín D obsažen i v mléčných výrobcích.

Z doplňků stravy, které je možné zakoupit v lékárně, se poohlédněte po takových produktech, v nichž je obsaženo jen minimum konzervantů, aromat a plnidel. Zároveň by měl být účinnou látkou tobolek cholekalciferol, známý také jako vitamín D3. Ne vitamín D2.

Předávkování vitamínem D

Doporučená denní dávka vitamínu D se může u jednotlivých osob lišit. Podle doporučení amerického Národního ústavu zdraví jde ale u mladistvých mezi 14 až 18 lety věku o 15 mikrogramů. Stejně tak u dospělých lidí. U jedinců nad 70 let věku pak doporučená denní dávka činí 20 gramů.

K předávkování dochází jen ve výjimečných případech. Může se pak projevovat například průjmy, pocity nevolnosti anebo zvracením.