Játra jsou důležitý a poměrně velký orgán, který se nacházejí vpravo od žaludku. Váží něco kolem 3 kg a plní hned několik životně důležitých úkolů. Kromě toho, že se v těle plně podílí na ukládání vitamínů a železa, také produkují žluč pro správné štěpení a vstřebávání tuků. Fungují v těsné spolupráci se žlučníkem, slinivkou a střevy během trávení, vstřebávání a následném zpracování potravy. Aby naše tělo optimálně pracovalo, je dobré játra pročišťovat a zbavovat nahromaděných toxinů. A pomohou vám k tomu dokonce i některé běžné potraviny. Které to jsou a dokážou játrům jejich náročnou práci usnadnit?
Chcete znát bylinku, která skutečně čistí játra? Podívejte se na toto YouTube video na kanále Rozum v troubě:
Česnek
Pokud chcete podpořit funkci jater, konzumujte často česnek. A to nejen klasické stroužky, ale i česnek medvědí. Obsažené vitamíny a látky a antibakteriálními účinky podporují jaterní detox. Konzumace česneku pomáhá zvýšit přirozenou produkci glutathionu a antioxidantu, které chrání játra před oxidačním stresem způsobeným škodlivými volnými radikály. Díky tomu je organismus více ochráněn před zbytečnými záněty a nemocemi. Se zvyšujícím se věkem dochází k nižší produkci obou látek, a proto je nutné ji do těla pravidelně dodávat. Navíc je česnek plný selenu, který výborně zlepšuje obranyschopnost jater proti toxinům.
Zelí
Další potravinou, která svědčí játrům, je obyčejné zelí. Dopřávejte si ho nejen v čerstvém stavu, ale určitě i kysané. Obsahuje velké množství vitamínu C a B a také síru, která přispívá k vylučování toxinů. Vařené zelí naopak játra zatěžuje. Pokud sníte před každým slaným jídlem trochu kysaného zelí, půjde o dokonalou prevenci, anebo lepší léčbu jaterních nemocí jako je například jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza nebo žloutenka typu A i B.
Listová zelenina
Zcela určitě nezapomínejte také na pravidelnou konzumaci listové zeleniny jako je rukola, polníček, špenát nebo čekanka. Jsou plné užitečných antioxidantů, protizánětlivých látek a enzymů, které podporují tvorbu žluči. Zelené listy obsahují také vysoký podíl chlorofylu a pomáhají neutralizovat těžké kovy a cizorodé látky, čímž přispívají k lepší činnosti jater.
Červená řepa
K detoxikaci jater je velice prospěšná i červená řepa. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, které v těle vážou volné radikály. Kromě jiného výborně podporuje krvetvorbu. Betain obsažený v červené řepě pomáhá cholinu vylučovat škodlivý tuk z jater a stejně tak zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny methioninu, která startuje proces nepřetržité detoxikace jater.
Vlašské ořechy
Vzhledem k tomu, že tento druh ořechů obsahuje vysoké množství l-argininu, glutathionu a omega-3 mastných kyselin, pomáhají játra detoxikovat od amoniaku. Ozdravné procesy tohoto orgánu pozitivně ovlivňují obsažené nenasycené mastné kyseliny.
Zdroje: www.actualno.com, www.idnes.cz, www.manamydlo.cz