Krev, důležitá tekutina, bez které bychom tu nebyli. S ní samozřejmě souvisí i celý oběhový systém, který bychom si měli taktéž hýčkat. To vše může zvládnout jeden nápoj složený pouze z několika ingrediencí.

Na video, ve kterém je postup důkladně popsán, se můžete podívat v tomto videu ve slovenštině:

Zdroj: Youtube

Krev

Na pohled červená tekutina, která dokáže navždy ulpět na oblečení. Kdybyste se ale na ni podívali pod mikroskopem, viděli byste o něco víc. Lidská krev se skládá z větší části z tekuté složky – lidské plazmy, obsahuje i pevné složky, do kterých spadají červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky.

Krev slouží v těle k transportu nejrůznějších důležitých látek, roznáší vitamíny, živiny, kyslík či hormony. Funguje to i naopak, slouží totiž i k odvádění odpadních látek.

Co vše do nápoje přidat

Červená řepa má vliv na věnčité tepny, které rozšiřuje a na vlásečnice, které zpevňuje. Celkově podporuje naší krvetvorbu, neboť posiluje tvorbu červených krvinek. Obsahuje látku betain, která zabraňuje kornatění cév, dále obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá například pro naše srdce.

Mrkev má kladný vliv při ischemické chorobě srdeční, revmatických kloubních zánětech či močových kamenech. Důležitý je i její vliv na ochranu pokožky před sluncem.

Citron vám asi nemusíme blíže představovat. Podporuje naši imunitu, pročišťuje tělo od odpadních látek, dodává nám energii a jako bonus zlepšuje náladu.

Švestky chrání srdce a cévy, pomůžou při revmatismu a v neposlední řadě si poradí i při střevních problémech.

Pročišťující nápoj, který má sílu

Dnešní recept na pročišťující šťávu není nijak složitý a zužitkujete většinu použité zeleniny do posledního puntíku. Tak se do toho pustíme!

Připravte si dvě čerstvé řepy, jednu mrkev, cirka šest švestek, půl citronu, vodu, lžíci sezamu a dvě lžíce medu. Bulvy řepy si očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky, abyste je mohly vložit do mixéru. Vůbec neuděláte chybu, když si na manipulaci s řepou vezmete rukavice.

Dále si očistěte jednu mrkev, taktéž jí pokrájejte na kousky a přidejte je do mixéru k řepě. Poslední ingrediencí před zapnutím mixéru je šťáva z půl citronu. Následně vše pomixujte, v mezičase k zelenině přidejte trošku vody, aby se vše lépe spojilo. Vzniklou drť propasírujte přes síto.

Mixér ještě nemyjte, vložte do něj šest vypeckovaných švestek s trochou vody, rozmixujte a opět propasírujte přes síto k již udělané šťávě. Pyré přendejte do misky a šťávu přelijte do džbánku. Denně si dopřejte sklenku připraveného moku a pochutnejte si i na pyré, které si ochuťte medem a sezamovými semínky.

Nejčastější důvody ucpávání cév

Nejčastějšími důvody ucpávání cév jsou různé faktory, které vedou k tvorbě a odkládání plaků na stěny cév, což může způsobit jejich zúžení nebo ucpaní. Jedním z hlavních důvodů je ateroskleróza, což je proces, při kterém se na stěnách cév hromadí cholesterol, tuky a vápenaté usazeniny vytvářející plaky. Tyto plaky mohou postupně zúžit cévy a omezit průtok krve. Dalším významným faktorem je vysoký krevní tlak, který může poškozovat stěny cév a zvyšovat riziko jejich ucpávání. Kouření je také jedním z rizikových faktorů, který může poškozovat cévy a přispívat k tvorbě aterosklerózních plaků. Diabetes může způsobit poškození drobných cév, což vede k jejich ucpání. Dalším faktorem je genetická predispozice, neboť někteří lidé mají genetické faktory, které zvyšují jejich náchylnost k ateroskleróze a ucpaným cévám. Strava bohatá na nasycené tuky a nedostatek pohybu jsou další ukazatelé, které mohou přispět k ucpaným cévám. Důležité je mít na paměti, že ucpané cévy jsou jen krůček k vážným onemocněním, jako je infarkt myokardu nebo mrtvice, a je proto klíčové věnovat pozornost prevenci a zdravému životnímu stylu.

Související články

Zdroje: www.vitalia.cz, www.cervenykriz.eu, www.youtube.com