Představte si plíce jako vysavač, který vysává přebytečný prach, vlasy a špínu. Není divu, že jednou se tenhle „stroj“ zanese a nefunguje tak, jak má. Co se pak stane? Jednoduše se nabourá vaše imunita a začnou se objevovat zdravotní problémy. Zanesené plíce se projevují ve formě různých obtíží, například krvácením z nosu, dušností, kazivostí zubů, nadměrným pocením, ekzémy nebo blokádami krční páteře. Co s tím?

Očistěte tělo od „těžkých kovů“

Pokud chcete plicím ulevit, začněte dietou, která osvobodí vaše tělo od toxinů, těžkých kovů a dalších škodlivých látek. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny, které jsou chutné, výživné a zároveň mají silné detoxikační účinky. Řeč je třeba o zakysaném zelí, kimchi (kvašené zelenině), luštěninách, listové zelenině, červené řepě, česneku, artyčoku, zázvoru nebo zeleném čaji.

Dočasné embargo naopak vyhlaste na všechny potraviny, které zahleňují plíce. Jde zejména o o alkohol, mléčné produkty, smažené a pečená jídla, pečivo z bílé mouky, černý čaj, kávu, cukr, maso a uzeniny.

Zkuste aromaterapii

Plíce vdechují a vydechují vzduch. Využijte toho a dopřejte jim malou dávku aromaterapie. Některé z éterických olejíčků vaše plíce uvolní, vyčistí a ještě provoní váš byt. Které to jsou?

Máta peprná

Používá se také první pomoc při bolestech hlavy, kašli, zánětech dutin nebo nachlazení. Bylinka má antiseptické a protizánětlivé účinky. Přispívá k rychlejší regeneraci plic. Pokud chcete znásobit její působení, připravte si kromě inhalace i mátový zábal.

Smíchejte bambucké máslo s několika kapkami mátového éterického oleje. Směs si namažte na hruď a nechte působit. Brzy pocítíte úlevu.

Eukalyptus

Má osvěžující vůni a na zimní období je jako dělaný. Je antibakteriální, antiseptický a uleví všem, kdo se potýkají s chřipkou či nachlazením. Eukalyptus posiluje imunitní sytém a zabraňuje vzniku zápalu plic. Pokud chcete ulevit svému dýchacímu aparátu (případně dutinám) dopřejte si horkou napařovací lázeň s několik kapkami eukalyptového olejíčku.

Tymián

Většina z nás ho zná jen jako koření, ale ve skutečnosti jde i o skvělou bylinku, která prospěje vašim plícím. Tymián usnadňuje vykašlávání a je přírodním lékem při zánětech průdušek či průdušnice.

Borovice

Výpary z tohoto jehličnanu uvolňují hleny a usnadňují jejich vykašlávání. Vůně lesa působí i jako přírodní lék proti bolestem hlavy a ucpaným dutinám.

Oregáno

Patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Je antivirový, antiplísňový a dokonce i antibakteriální. Pomáhá odhleňovat plíce a zároveň léčit případné záněty. A nejen to, jeho vůně blahodárně uvolňuje i svalové křeče, které vznikají od častého vykašlávání. Dejte do aroma lampy pár kapek oreganového olejíčku, případně si udělejte napařovací lázeň a uvidíte, že budete jako znovuzrození.

Co ještě pomůže vašim plicím:

  • Ráno si nalačno dejte „detoxikační drink“ – vodu s citronem. Pokud nemáte, postačí pohár vlažné vody.
  • Vyhýbejte se zakouřeným prostorům.
  • Snažte se eliminovat stres.
  • Choďte včas spát
  • Místo kávy pijte Rishi (lesklokorku lesklou). Má podobnou chuť, ale na rozdíl od kávy klidní kašel a astma.

Na to, jak posílit plíce cvičením, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Související články


Zdroje: www.magazin.biooo.cz, www.hoover.cz