Zdroje: www.prozeny.cz, www.medicalnewstoday.com

Jak se babičky léčily a čistily plíce?

Znáte staré recepty na pročištění plic, prevenci nachlazení a pomoc při kašli? Víte, jak si s podobným nachlazením dokázali pomoci rychle a rázně naši předci?

Receptů a doporučených čajů či potravin je celá řada. Ač se používaly běžné potraviny, koření a bylinky, nešlo o pomalou a zdlouhavou léčbu, ale naopak. Mezi obyčejnými potravinami a kořením najdete i řadu osvědčených přírodních antibiotik.

Mezi nejčastěji používané patří cibule, česnek, med nebo také křen. Zcela běžně se používal také tymián nebo mateřídouška, hřebíček, ale i zázvor či kurkuma.

Podívejte se na toto video, kde se můžete dozvědět jak se dříve lidé zbavovali kašle a pročistili plíce u našich slovinských skoro sousedů. Nezapomeňte si zapnout i české titulky.

Zdroj: Youtube

Očista plic inhalací

Jednou z nejlepších možností, jak pročistit plíce, je inhalace. S ručníkem přes hlavu a nahnutí nad mísou s horkým nálevem se můžete pročistit pomocí heřmánku, tymiánu, bazalky nebo rozmarýnu. Z těchto bylin můžete použít odvar nebo do horké vody přidat jen několik málo kapek esenciálního oleje.

Inhalace působí blahodárně nejen na plíce, ale také na horní cesty dýchací, a proto se rozhodně hodí i tento starý způsob prohřátí a pročistění plic i dutin používat.

Dejte si cibuli k posteli

Mezi osvědčené recepty patří také různé sirupy. Jitrocelový, cibulový nebo tymiánový sirup jsou oblíbenými lidovými prostředky, které dobře přijímají i děti.

Velmi účinným prostředkem proti kašli a tvoření hlenů během noci je obyčejná rozpůlená cibule, kterou můžete položit v blízkosti lůžka. Udělejte to až po tom, co děti usnou a nebude je zlobit ani pálení očí. Nechejte cibuli v ložnici přes celou noc, ráno ji vyhoďte.

Razantní česnek můžete také naložit do medu. Jde o ideální kombinaci v mnoha směrech. Obě potraviny mají protizánětlivé a antibiotické účinky, a navíc med mírně ztlumí příliš intenzivní šťávy česneku.

Související články