Jeden z častých příznaků, že vaše střeva volají o pomoc, je dlouhodobá a nevysvětlitelná únava a pocit těžkosti břicha. Jakmile váš trávicí systém nefunguje tak, jak má, je to znamení, že špatně odbourává a vylučuje škodliviny z těla. Dostavuje se zácpa, nepříjemná nadváha, nevzhledná pleť a někdy i bolesti hlavy. Zkuste se pustit do očisty těla těmi správnými potravinami, které jsou doporučovány i vědci.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je přirozená čistička střev, která je dokáže zbavit všech nečistot a nestravitelných částí potravy, které se v nich usazují. Nejlépe funguje rozpustný pektin, který pohlcuje toxiny a má vliv na správnou peristaltiku střev. Vláknina je naprosto nepostradatelná pro prevenci rakoviny tlustého střeva. Zařaďte proto vlákninu do svého jídelníčku pravidelně.

Vsaďte na celozrnné výrobky

Právě v celozrnném pečivu najdete velký obsah vlákniny, a navíc je v něm i důležitý thiamin, biotin, niacin, selen a další nepostradatelné antioxidanty. Když vyměníte bílé pečivo právě za tento druh pečiva, brzy pocítíte značnou úlevu. Vždy pečlivě sledujte složení a vybírejte druhy, které obsahují hlavně ječmen, oves, proso a pohanku. Ze všeho nejlepší je, když si budete doma péct pečivo vlastní, protože budete mít vždy jistotu, co v něm je.

Dopřávejte si dostatek zeleniny a ovoce

Ovoce a zelenina dokonale posilují celý imunitní systém. Jsou totiž plné antioxidantů, fytochemikálií, vitamínů a nepostradatelných minerálů. Obsažená vláknina a voda dokonale uleví zanešeným střevům a odplaví nepotřebné toxiny. Zároveň vás nebudou obtěžovat chutě na nezdravé mlsání. Zařaďte do jídelníčku hlavně jablka, červené hroznové víno, pomeranče, červenou řepu, brokolici, mrkev, zelí, rajčata a veškerou listovou zeleninu.

Bez luštěnin by to nešlo

Luštěniny jsou doporučovány nejen pro vysoký obsah vlákniny, ale i pro významný obsah draslíku a železa. A velikou výhodou je nízký obsah tuků v nich. Luštěniny byste měli konzumovat alespoň třikrát týdně. Ideální jsou čočka, fazole, hrášek, sójové boby a samozřejmě vynikající cizrna. Dokonce je vhodné je jíst i v naklíčené formě.

Kvašené potraviny jsou dokonalý lék

Střevům velice prospívají fermentované potraviny jako například kysané zelí, jogurty, kysaná mléka a také kombucha. Velice usnadňují proces trávení, protože obsahují probioticky působící bakterie a enzymy. Zároveň skvěle podporují imunitní systém a snižují nezdravý cholesterol.

Semínka a ořechy

Jedná se o dokonalý zdroj omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a přírodních vláken, která jsou pro očistu střev naprosto geniální. Výborně také vstřebávají vodu a podílejí se na odstraňování jedovatých a nepotřebných látek. Odborníci pro očistu tlustého střeva doporučují především lněná semínka. Netýká se to však solených variant ořechů!

Zázračný zázvor

Jedná se o přírodní dezinfekční prostředek, který dokáže střeva udržovat bez škodlivého odpadu, stimuluje správné fungování střev a zbaví vás nepříjemného nadýmání. Zároveň dokonale podporuje trávení, protože podporuje správné vylučování trávicích šťáv.

Dostatečný pitný režim

Voda je pro střeva přímo balzám, na který byste neměli nikdy zapomínat. Dokonale podporuje správnou funkci střev a snižuje příznaky zácpy. Nejedná se pouze o čistou vodu, ale dopřávejte si i zdravé čaje, smoothie, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a vývary. Vyhnout byste se měli nápojům s vysokým obsahem kofeinu a alkoholu, ty totiž způsobují naopak dehydrataci.

Zdroje: www.jimejinak.cz, www.rehabilitace.info, www.ekucharka.cz, medicalnewstoday.com