Podzimní detoxikace střev je velmi důležitá pro naše zdraví. Tělo má sníženou obranyschopnost a je více náchylnější k chorobám. Střeva, pokud špatně fungují, způsobují bolesti hlavy, nadýmání, zácpu, plynatost, únavu či nabírání váhy. Může to mít na svědomí i váš špatný jídelníček. Jaké potraviny jsou zdravé a pomůžou při detoxikaci těla?

Zahřívací potraviny

Správně vytvořený jídelníček by měl obsahovat především zdravé potraviny, které tělo zahřejí a zbytečně ho tak nevysilují. Vyvarujte se proto raději sladkostí, zmrzliny, mléčných výrobků či soli. Ideálními potravinami jsou pak obiloviny, luštěniny, olejnatá semínka, ořechy a mandle, kořenová zelenina, zázvor, česnek, křen, chilli nebo koření, jako jsou dobromysl, rozmarýn a tymián. Na podzim je vhodné zeleninu tepelně upravit, nebo alespoň ohřát v horké vodě.

Podívejte se na video, v němž je blíže vysvětlena detoxikace těla:

Zdroj: Youtube

Jak tlusté střevo vůbec funguje?

Tlusté střevo odvádí ven z těla nepotřebné látky a tím plní svou funkci. Pokud by však správně nefungovalo, tak se látky začnou usazovat, což může mít za následek změnu nálady či dokonce deprese. Podpořit svá střeva můžete mimo zdravého jídelníčku i bylinnými odvary nebo chia semínky, která obsahují vysoké množství vlákniny, což střeva přesně potřebují. Z bylinek vybírejte hlavně ptačinec, jilm, sennu nebo psyllium.

Různé druhy ovocných šťáv

Nyní nemáme na mysli klasický sirup, který si dáváte do vody, abyste ji ochutili. Teď tu budeme mluvit o zdravých šťávách, které vašemu zdraví prospějí. Vypijte nalačno sklenici čerstvé jablečné šťávy nebo nefiltrovaného 100% jablečného moštu. Tento krok podpoří pohyb střev, odbourá toxiny a zlepší zdravotní stav jater. Po půl hodině vypijte sklenici vody.

Citronová šťáva má také výborné antioxidační vlastnosti s vysokým obsahem vitaminu C, který podporuje trávicí systém. Do vlažné vody přidejte vymačkanou šťávu z citronu, zamíchejte a vypijte na lačný žaludek. Uvidíte, že budete mít mnohem více energie a zlepší se vám i stav kůže.

Zeleninové drinky namísto jídla

U střeva je rovněž důležité, abyste mu dopřáli chvíli odpočinek od zpracovaného a vařeného jídla. Dopřejte si proto jednou za čas namísto pevné stravy čerstvou zeleninovou šťávu. Ta obsahuje cenné vitaminy, minerály, aminokyseliny, enzymy i chlorofyl, který odstraňuje toxiny. Celkově všechny zmíněné složky jsou pro tělo potřebné, aby se udrželo zdravé a bez napětí.

Zdroje: rehabilitace.info, vitalvibe.eu, novinky.cz