Dnešní životní styl zahrnuje hodně sezení, hodně jídla a hodně stresu. A právě tyhle návyky způsobují kornatění tepen, které mohou vést až k mrtvici či infarktu. Chcete tomu předejít?
Alterosklerózou, tedy ukládáním tuku (cholesteolu) do tepen trpí sousta Čechů. Většina z nich ani netuší, že takovu nemoc má. Nebolí, neotravuje, nijak se neprojevuje… Jenže tenhle zabiják pak může zablokovat přísun krve k důležitým orgánům (mozek a srdce) a je konec. Lékaři a vědci proto doporučují docházet na preventivní krevní testy a sledovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň veřejnost nabádají, aby se více hýbala (stačí procházky) a vylepšila svůj jídelníček o potraviny, které pomůžou posílit a vyčistit cévy. Které to jsou?
Cévy se ucpávají postupně. Jejich zdraví neprospívá ani kouření.
Chřest
Patří mezi nejlepší „čističky tepen“, které můžete mít na talíři. Zelenina je plná vlákniny, minerálů a vitaminů K, B1, C a E, které výrazně snižuje krevní tlak a riziko krevních sraženin. Chřest výborně ladí s česnekem, zázvorem, rybou, sýrem, vejci, pečeným masem i jahodami. Můžete si z něj připravit krém, opéct ho na másle nebo ho zakomponovat do rizota.
Z chřestu si můžete připravit chutný krém.
Avokádo
Většina lidí neví, jak tuhle „zelenou hrušku“ vlastně jíst, a proto ji moc nekupuje. A to je škoda… Avokádo obsahuje spoustu minerálů (draslík, měď, fosfor), vitaminů a hlavně zdravé tuky (kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou), které snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Avokádo můžete jíst posolené s pečivem. Je hutné, má vajíčkovou chuť a určitě si na něj zvyknete. Dobré je i v salátech nebo sendvičích, kde nahrazuje nezdravou majonézu.
Avokádo snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Brokolice
Doménou brokolice je vitamin K, který zabraňuje kornatění tepen. A nejen to! Brokolice je také plná vlákniny, která snižuje stres a vyrovnává hladinu krevního tlaku. Brokolici si můžete užít na spoustu způsobů, zkuste třeba kombinaci brokolice s mozzarellou, slaninou, uzeným masem či oříšky. Zeleninu můžete rozmixovat a přidat do lívancového či palačinkového těsta, které se rázem stane výživnou záležitostí.
Brokolice je bohatá na vitamin K, který zabraňuje kornatění tepen.
Ovesné vločky
Nestojí moc peněz, ale jsou superzdravé. Ovesné vločky obsahují hodně vlákniny, minerálů (zejména zinku, manganu a hořčíku) a betaglukanů. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím pádem i riziko zanášení tepen. Dopřejte si je jako zdravou snídani s jogurtem, nebo je použijte na zahuštění polévek či kaší. Můžete je přidat i do koláčů či placek.
Ovesné vločky vás nasytí a zároveň sníží riziko zanášení tepen.
Ryby
Pokud máte na výběr, dejte přednost lososovi či tuňákovi. Vědci z Southamptonské univerzity v USA zjistili, že tyhle ryby obsahují látky, které zabraňují ucpávání cév. Navíc podíl omega 3-mastných kyselin dává stopku nebezpečným krevním sraženinám. Ryby jsou vděčná surovina, která chutná skoro s každou přílohou. Výborné jsou s bramborovou kaší, grilovanou zeleninou, špenátem, noky, těstovinami, čočkou či mladým hráškem.
Losos by měl být na vašem jídelníčku často. Chrání zdraví vašich tepen.
Pohanka
Dříve bývala jídlem chudých. Dnes – díky svým výživným látkám – patří mezi nejdravější potraviny na trhu. Pohanka obsahuje minerály (mangan, zinek, selen a měď), aminokyseliny, ale hlavně – vitamin P, zvaný rutin, který je pro zdraví žil a cév klíčový. Rutin zlepšuje jejich elasticitu a zároveň ředí krev. Obilnina se hodí k masu, zelenině , zelí a houbám. Naše babičky připravovaly z pohanky vánočního Kubu. Tak to také zkuste.
Pohanka obsahuje rutin, který zlepšuje elasticitu cév.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.zdrava-vyziva.doktorka.cz, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov