Alterosklerózou, tedy ukládáním tuku (cholesteolu) do tepen trpí sousta Čechů. Většina z nich ani netuší, že takovu nemoc má. Nebolí, neotravuje, nijak se neprojevuje… Jenže tenhle zabiják pak může zablokovat přísun krve k důležitým orgánům (mozek a srdce) a je konec. Lékaři a vědci proto doporučují docházet na preventivní krevní testy a sledovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň veřejnost nabádají, aby se více hýbala (stačí procházky) a vylepšila svůj jídelníček o potraviny, které pomůžou posílit a vyčistit cévy. Které to jsou?

Chřest

Patří mezi nejlepší „čističky tepen“, které můžete mít na talíři. Zelenina je plná vlákniny, minerálů a vitaminů K, B1, C a E, které výrazně snižuje krevní tlak a riziko krevních sraženin. Chřest výborně ladí s česnekem, zázvorem, rybou, sýrem, vejci, pečeným masem i jahodami. Můžete si z něj připravit krém, opéct ho na másle nebo ho zakomponovat do rizota.

Avokádo

Většina lidí neví, jak tuhle „zelenou hrušku“ vlastně jíst, a proto ji moc nekupuje. A to je škoda… Avokádo obsahuje spoustu minerálů (draslík, měď, fosfor), vitaminů a hlavně zdravé tuky (kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou), které snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Avokádo můžete jíst posolené s pečivem. Je hutné, má vajíčkovou chuť a určitě si na něj zvyknete. Dobré je i v salátech nebo sendvičích, kde nahrazuje nezdravou majonézu.

Brokolice

Doménou brokolice je vitamin K, který zabraňuje kornatění tepen. A nejen to! Brokolice je také plná vlákniny, která snižuje stres a vyrovnává hladinu krevního tlaku. Brokolici si můžete užít na spoustu způsobů, zkuste třeba kombinaci brokolice s mozzarellou, slaninou, uzeným masem či oříšky. Zeleninu můžete rozmixovat a přidat do lívancového či palačinkového těsta, které se rázem stane výživnou záležitostí.

Ovesné vločky

Nestojí moc peněz, ale jsou superzdravé. Ovesné vločky obsahují hodně vlákniny, minerálů (zejména zinku, manganu a hořčíku) a betaglukanů. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím pádem i riziko zanášení tepen. Dopřejte si je jako zdravou snídani s jogurtem, nebo je použijte na zahuštění polévek či kaší. Můžete je přidat i do koláčů či placek.

Ryby

Pokud máte na výběr, dejte přednost lososovi či tuňákovi. Vědci z Southamptonské univerzity v USA zjistili, že tyhle ryby obsahují látky, které zabraňují ucpávání cév. Navíc podíl omega 3-mastných kyselin dává stopku nebezpečným krevním sraženinám. Ryby jsou vděčná surovina, která chutná skoro s každou přílohou. Výborné jsou s bramborovou kaší, grilovanou zeleninou, špenátem, noky, těstovinami, čočkou či mladým hráškem.

Pohanka

Dříve bývala jídlem chudých. Dnes – díky svým výživným látkám – patří mezi nejdravější potraviny na trhu. Pohanka obsahuje minerály (mangan, zinek, selen a měď), aminokyseliny, ale hlavně – vitamin P, zvaný rutin, který je pro zdraví žil a cév klíčový. Rutin zlepšuje jejich elasticitu a zároveň ředí krev. Obilnina se hodí k masu, zelenině , zelí a houbám. Naše babičky připravovaly z pohanky vánočního Kubu. Tak to také zkuste.

Zdroj: Youtube

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.zdrava-vyziva.doktorka.cz, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov