Střeva jsou důležitým orgánem našeho těla, a proto byste jim měli věnovat svou pozornost. Tlusté střevo se nejčastěji zanáší kvůli konzumaci chemických nebo průmyslově zpracovaných potravin, které překyselují lidský organismus. To má následně na svědomí zácpu či průjem, ale i jiné zdravotní komplikace. Zbavte se jich snadno a bez chemie. Tyto očisty střev vám spolehlivě uleví!

O střevech a jejich očistě se můžete dozvědět více v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jídelníček pro zdraví střev

Pokud jíte často sladkosti, bílou mouku, uzeniny, mléčné výrobky a další chemicky upravené potraviny, pak byste si od nich měli dát na chvíli pauzu. Nahraďte je raději zdravějšími potravinami, jako jsou jáhly či pohanka, zelenina a ovoce. Skvělou volbou pro zdraví střev je také lněné semínko, které celé střevo vyčistí a odstraní z něj hleny, usazeniny i parazity.

Dodržování pitného režimu

Každý jistě ví, že správný pitný režim je pro náš organismus zásadní, ale málokdo ho už dodržuje. Ženy by měly za den vypít okolo 1,5 l a muži minimálně okolo 2 l. Důležité je však nejen množství, ale i druh pití. Nejlepší variantou je pít čistou, filtrovanou vodu. Vhodné jsou také bylinné čaje.

Detoxikační smoothie

Skvělý způsob, jak si efektivně a rychle vyčistit střeva, je pomocí ovocných nebo zeleninových šťáv, ve kterých se vyskytuje velké množství vlákniny, jež je pro střeva velmi přínosná. Mezi dobré čističe patří jablečná nebo citronová šťáva. Na zeleninové smoothie použijte špenát, kapustu, banán, jablko a chia semínka.

Kvalitní střevní mikroflóra a pohyb

Důležitou součástí střev je jejich mikroflóra, kterou byste měli mít v rovnováze. Aby byla střevní mikroflóra kvalitní, je dobré konzumovat kysané mléčné výrobky, ve kterých se vyskytují příznivé střevní bakterie. Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, jako je rychlá chůze, procházky nebo různá cvičení, díky kterým budou střeva fungovat tak, jak mají.

Střeva ovlivňuje i psychika

Na tlusté střevo mají negativní vliv i prožité události. Jestli jste někomu něco neodpustili, anebo dumáte nad tím, co už byste dávno měli hodit za hlavu, pak vězte, že si můžete způsobit zdravotní potíže nejen v podobě zácpy. Pokud naopak odkládáte důležité věci, nejspíš si zaděláváte na průjem.

Související články

Zdroje: bylinkovyraj.net, centrummediciny.cz, nanolab.cz