Pro správnou funkci střev je důležité dodržovat hned několik zásad. Když budete jíst často mastné a nezdravé pokrmy, dojde ke znečištění tlustého střeva a jeho funkce se bude oslabovat. Jezte proto pravidelně, zdravě i pestře a dodržujte pitný režim. K očistě tlustého střeva podle vědců také přispívají různé odvary z bylinek, ale i klasické potraviny, jako jsou citrusy, kysané zelí nebo koření.

Šálek růžového čaje

Chcete si pročistit střeva za pouhé tři dny? Podívejte se na videorecept, který vám očistu střev zajistí:

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat jednu okurku, citron, svazek petrželky, kousek zázvoru a hrst sušených růžových lístků. Okurku a citron nakrájejte na kolečka, stejně tak i zázvor, který ale předtím ještě oloupejte. Nakonec svazek petrželky přeřízněte na třetiny a veškeré ingredience dejte do hrnce. Poté už jen přidejte hrst růžových lístků a zalijte vodou. Po 10 minutách vaření sceďte. Šálek tohoto odvaru pijte ráno nalačno a večer hodinu před spaním.

Odvar z listů ostružiníku

Máte problémy s trávením a činností střev? Pak vám pomůže odvar z listů ostružiníku křovitého. Lžíci listů zalijte šálkem vroucí vody. V zakryté nádobě louhujte 10 minut a poté směs sceďte. Odvar pijte pomalu po jednotlivých doušcích.

Skvělá a zdravá snídaně

Mimo odvarů si můžete také připravit výbornou snídani, která bude pro vaše zdraví velmi přínosná. Umelte nebo rozdrťte lžíci lněného semínka, které poté smíchejte se lžící lněného oleje a 100 ml kefíru. Druhý týden použijte ingredience po dvou lžících a třetí týden po třech, přičemž zvyšte i dávku kefíru na 150 ml. Lněné semínko vám pomůže vyčistit celá střeva, odstraní hleny, usazeniny i parazity a poslouží skvěle rovněž při zácpě.

Džusy z ovoce a zeleniny

Známým čističem střev jsou různé ovocné a zeleninové šťávy, které obsahují mnoho živin a vlákniny. Ve většině z nich se také objevuje vitamin C, který pomáhá čistit tlusté střevo. Dopřávejte si proto každý den jablečnou, citronovou nebo zeleninovou šťávu a vaše střeva si nebudou stěžovat!

Posilte střevní mikroflóru

Podobnou funkci jako má vláknina, vykazují také rezistentní škroby. Ty se nacházejí zejména v rostlinných potravinách, především v bramborách, rýži, luštěninách a obilovinách. Tyto suroviny vám poslouží také jako prevence proti rakovině tlustého střeva.

Celkové zdraví a pohoda

Mít zdravé tlusté střevo je klíčové pro celkové zdraví a pohodu těla. Tlusté střevo hraje významnou roli v trávicím procesu, kde probíhá vstřebávání živin a voda z potravy, a zároveň eliminace odpadních látek. Zdravé tlusté střevo pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, což má vliv na imunitní systém a trávicí funkce. Kvalitní trávicí procesy zlepšují vstřebávání živin, což má pozitivní dopad na energii a celkové zdraví. Důležité je také prevence střevních onemocnění, jako je zánět střeva nebo rakovina tlustého střeva.

Zdroje: medicalnewstoday.com, nanolab.cz, prirodnicestakezdravi.cz, youtube.com, prozdravi.cz