Tlusté střevo

Tlusté střevo (intestinum crassum) je poslední částí trávící trubice. Je dlouhé 1,2 - 1,5 m a široké 4 – 7,5 cm. Jeho funkcí je konečné zahušťování a vyměšování odpadních látek z těla. Vstřebávají se v něm také z potravy zbylé vitamíny a voda. Na procesu tvorby stolice se podílejí střevní bakterie, lidové označované jako „přátelské".

Problémy s tlustým střevem

V tlustém střevě se díky vzniku stolice zpomaluje trávící proces. Pokud se zpomalí více, než je obvyklé, dochází k větší ztrátě tekutin. Důsledkem je zácpa, v extrémním případě neprůchodnost střeva. Dalším a častým problémem je nevyvážená střevní mikroflóra. Špatná funkce „přátelských" bakterií může být způsobená některými léky, chronickými průjmy, stresem nebo nesprávnou stravou. Symbiotické bakterie v tlustém střevě produkují vitamín K2 (menachinon), B12 (cyanocobalamin) a B7 (biotin, též známý jako vitamín H). Narušený proces tvorby těchto vitamínů způsobuje poruchu absorpce rozložených látek z potravy, jako jsou minerální soli, tekutiny a další.

Jak vyčistit tlusté střevo

Cílem očisty střeva je jeho správná funkce, produkce důležitých vitamínů, absence parazitů, toxinů a dalších škodlivých látek. Jak na to?

Bez vlákniny to nepůjde

Pro očistu tlustého střeva od nánosů nevstřebaných látek, jež se mohou hromadit a zničit střevní mikroflóru, je vláknina nezbytná. Pokud jí konzumujeme málo, tlusté střevo se nevyprazdňuje a odpadní látky zůstávají usazené na jeho stěně. To může způsobit různé zdravotní komplikace, v krajním případě i rakovinu. Na tento druh onemocnění dle statistik zemře každý den deset lidí. Horní limit denního příjmu vlákniny stanoven není. Doporučené množství je cca 30 g za den. Vláknina existuje ve dvou druzích – rozpustná a nerozpustná. Rozpustná nasává vodu, bobtná a fermentuje, čímž vyživuje mikroorganismy. Jedná se o tzv. prebiotikum. Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje. Její hlavní funkcí je ředit odpadní látky, aby lépe opouštěly trávící trakt. Podobně jako vláknina fungují i tzv. rezistentní škroby. Ty jsou obsažené v luštěninách, bramborách, celých zrnech a rýži. „Rezistentní škroby udržují zdravé tlusté střevo podporou střevní mikroflóry. Právě tím snižují riziko vzniku rakoviny," píše ve své studii z roku 2013 Diane F. Birt.

Související články

Parazité

Domácí zvířata, špatná hygiena, nedokonale umyté ovoce nebo zelenina či nekvalitně zpracované maso. Všechno toto je zdrojem parazitů, které se mohou zabydlet v tlustém střevě. Existují však bylinky či koření, které preventivně působí proti přítomnosti parazitů v našem těle. Mezi ně patří ořešák královský, kurkuma, tymián či tykev obecná.

Zázračná juka

Yucca shidigera, česky juka, je exotická léčivá rostlina. Obsahuje terpenové saponiny, jež se vstřebávají do krve a pomáhají odstranit škodliviny a toxiny. Tyto látky snižují povrchové napětí, čímž zabraňují průniku virů přes střevní stěnu do krve. Způsobují také rozpad bakterií. Doporučené dávkování pro dospělého je 1 kapsle 3x denně. Vždy ji zapijte minimálně čtvrt litrem vody.

Lněné semínko

Rozemleté lněné semínko čistí střevo, odstraňuje hlen, usazeniny, parazity, a přitom nenarušuje střevní mikroflóru. Denně zkonzumujte 1 polévkovou lžíci rozdrceného lněného semínka a zapijte ho vodou. Vždy si připravte čerstvou dávku. Lněné semínko při skladování žlukne nebo může obsahovat plísně.

Antioxidanty

Aby nejrůznější škodliviny neudělaly v těle nějakou „paseku", zvyšte příjem antioxidantů. Mezi vhodné byliny patří například máta peprná, rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, kopr nebo černucha setá. Tyto bylinky můžete konzumovat ve formě čaje.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz, www.novinky.cz, www.healthline.com