Drobné odchlíplé kousky kůže trápí nejen dospělé, ale často se vyskytují i u dětí. Příčinou bývají velmi suché ruce, což je teď v chladném a mrazivém počasí na denním pořádku. Vznikají také častým používání saponátů, okusováním nehtů a kůžiček, a mnohdy i nadměrným stresem. Abyste se vyhnuli nepříjemným komplikacím, zbavte se jich co nejdříve.

Prevence na prvním místě

O své ruce byste měli především dostatečně pečovat. Proto je při práci chraňte rukavicemi, řádně si je myjte, dezinfikujte a krémujte. Dehydratovaná pokožka neumí totiž zadržet vlhkost a pak má tendenci se loupat a vytvářet záděry.

Pozor na zánět

Ačkoliv se na první pohled mohou zdát záděry jako banální problém, je to jen do té doby, pokud nedojde k zanesení infekce a následnému zánětu. I z malého kousku odtržené suché kůže se může vyvinout velká zdravotní potíž.

Záděra pak totiž způsobí zánět nehtového valu a někdy může dojít i k celkové sepsi organismu. Pokud tedy nechcete skončit v nemocnici nebo docházet pravidelně na chirurgii na čištění a brát k tomu antibiotika, zkuste se o své ruce raději včas a správně postarat.

Jak na počínající záděru

Jakmile se na vašich rukách natržená kůže objeví, měli byste ji co nejrychleji řádně ošetřit. Vždy je lepší namočit ruce do teplé vody se solí nebo olivovým olejem, protože díky tomu budou záděry měkčí a mnohem lépe odstranitelné.

Následně je odstřihněte ostrými manikúrními nůžtičkami nebo kleštičkami, ale nikdy kůžičku nestříhejte příliš blízko zdravé kůže. Vždy odstřihněte jen odchlíplý kousek kůže. Poté ránu řádně vydezinfikujte, promastěte olejíčkem nebo krémem a lehce ji prsty vyhlaďte. Pak místo přelepte sterilní náplastí. Záděra se pak již nebude zvětšovat, ale měla by se postupně hojit.

Nekousat a neodtrhávat!

Záděry kolem nehtů si v žádném případě nikdy neokusujte ani netrhejte. V takovém případě by se vám vytvořily mnohem větší a hlubší rány, které velice snadno podléhají infekci. Stejně tak se vyhněte ručnímu odtrhávání odloupnutých kůžiček, protože hrozí stejné riziko.

Jak se o záděry staraly naše babičky?

Pravidelně si koupaly ruce v lázni z měsíčku lékařského nebo heřmánku. Stejně tak si dopřávaly teplou lázeň s trochou soli.

Co vše můžete pro své ruce udělat?

V současné době můžete využít i jedlé sody či hypermanganu. Dopřejte si tuto péči alespoň obden, nejenže se na chvíli zastavíte a odpočinete si, ale pokožka vašich rukou vás za to odmění stavem bez záděr. Nezapomeňte nikdy na následnou péči s řádným promazáním mastným krémem, ricinovým olejem nebo jodovou mastí. Zanícená místa ošetřete vhodnou dezinfekcí nebo osvědčenou višňovou mastí.

Zdroje: www.idnes.cz, www.rehabilitace.info, www.vitalia.cz