Za vše může zákožka svrabová

Svrab je infekční kožní choroba, jejímž původcem je roztoč jménem zákožka svrabová. Přestože dodržujete správné hygienické návyky, může vás tato potvůrka ohrozit i po cestě v MHD, nebo v bazénu či na koupališti a během dovolených při pobytu v hotelu. Nemoc se projevuje nepříjemným svěděním kůže a vždy byste měli kontaktovat lékaře.

Jak odhalit, že se jedná o svrab

V první řadě vás na přítomnost roztoče v těle upozorní nepříjemné a velmi intenzivní svědění, a to především v noci. Zákožka, která vás napadla, si užívá tepla, které jí dává vaše tělo pod peřinou a vytváří si ve vašem těle systém cestiček, kde klade vajíčka a zanechává výkaly. Samička během svého života, což je v průměru 4 až 6 týdnů naklade až 50 vajíček, z nichž se z větší části rodí noví jedinci.

Nejprve můžete na povrchu kůže zaznamenat kroutící se našedlé či narůžovělé chodbičky, následně se začnou vytvářet pupínky, zarudlé mapy a posléze i krusty. Na začátku i konci chodbiček se často vytvářejí strupy. Je těžké se neškrábat, ale zároveň je to dost nebezpečné, protože se v pokožce může rozvinout bakteriální zánět.

Na které časti těla útočí svrab nejčastěji?

Zákožce se líbí všude tam, kde máme na těle jemnou a slabší kůži, takže nejčastěji ji můžete zaregistrovat v podpaží, mezi prsty, na dlaních i ploskách nohou, v tříslech, na obličeji, v okolí pupíku a na zádech. Někdy, a to hlavně v případě malých dětí, se svrab objevuje i ve vlasech a dochází i ke zduření lymfatických uzlin.

Jak a kde můžete ke svrabu přijít

Jsou jen dva možné způsoby. Nemoc se na vás může přenést, když jste v přímém styku s nakaženou osobou, anebo z textilií, kterou tato osoba používala. Stačí si po někom s touto nemocí obléci například tričko a zákožka se během několika minut zavrtá do vaší kůže. K přenosu většinou dochází v ubytovacích zařízeních, ve školách, nemocnicích a v hromadných dopravních prostředcích. Nebezpečí hrozí i během pohlavního styku. K přenosu infekce stačí jedna oplodněná samička!

Jak se svrab léčí

Ve chvíli, kdy lékař diagnostikuje z laboratorních testů přítomnost roztoče v těle, je nasazena léčba dle stádia choroby. Vždy je dobré epidemiologa kontaktovat co nejdříve, než se roztoč ve vašem těle zabydlí i s mnohopočetnou rodinkou. Léčba bude rychlejší a úspěšnější. V případě svrabu nemá cenu moc experimentovat a dávat na tzv. babské rady. K léčbě se většinou využívají krémy a mastičky, které zákožky likvidují.

Důležitá je pečlivost a léčebné prostředky by se měly aplikovat důsledně na celé tělo. Parazité by totiž v neléčených zónách snadno přežívali dál. Během léčby byste se neměli mýt, ale po skončení je důležitá koupel celého těla. Zároveň je nutné vyvařit a vyžehlit všechno povlečení, ručníky a veškeré prádlo, s kterým nemocný člověk přišel do styku. Stejně tak je nutné ošetřit používané matrace a vydezinfikovat je náležitým prostředkem, který je možné zakoupit v drogeriích i lékárnách.

Zdroje: www.womanonly.cz, www.zdravi.euro.cz, www.mojezdravi.cz