Švédské kapky a cucavé pastilky nejsou jen voňavou sladkostí . Je to terminus technicus, jemuž světovou slávu zajistila v osmdesátých letech jedna z nejproslulejších evropských bylinářek Maria Treben. Proč jsou kapky švédské? Co je v nich a jak si kapky vyrobit doma, se hned dozvíte!
Zdroje: www.ceskatelevize.cz, en.wikipedia.org/wiki/Maria_Treben, en.wikipedia.org/wiki/Swedish_bitters
Švédské znovuobjevení zázračných kapek
U zrodu receptu na švédské kapky skutečně stálo několik Švédů. Těmi byli lékaři Klaus Samst a Urban Hjärne. Kteří vymysleli recepturu podobající se hořkým kapkám, které popsal již o dvě stě let dříve lékař a alchymista jiné bylinkářské velmoci, Švýcar Paracelsus. Švédské kapky léčící mnohé lidské neduhy byly Samstem a Hjärnem uvedeny na trh v osmnáctém století, nicméně kapky své světové premiéry dosáhly až o dvě století později.
Zatímco dříve se patrně běžně používaly byliny čerstvé, dnes se častěji uchylujeme k sušeným.
Kapky bylinářky Treben
Život Marie Treben narozené v Žatci v roce 1907 nebyl lehký. Když konečně skončila i druhá světová válka, byla i s manželem díky německému původu ze Sudet vyhnána. Manželé Treben skončili na několik let v uprchlických táborech, ale nakonec našli útočiště v dolnorakouském Grieskirchenu. V osmdesátých letech paní Marie, publikovala dvě své knihy o bylinkách a přírodním léčitelství, jimiž proslavila nejen sebe, ale také tradiční švédské kapky. Ve svých knihách těmto kapkám a jejich výrobě věnuje hodně prostoru, a to právě proto, že jim přisuzuje skutečně široké léčebné využití.
Recept na výrobu švédských kapek
Výroba kapek podle Treben není úplně jednoduchá. Nejde o nějaký zvláštní technologický postup, spíš o některé neobvyklé ingredience, které běžně na zahradě nenajdete. Treben používala na výrobu dvojí základ. První nejznámější varianta používá do základu alkohol a druhá je na bázi vodní. Výroba v podstatě spočívá v macerování směsi bylin ve 40% alkoholu po dobu alespoň šesti týdnů. Zatímco dříve se patrně běžně používaly byliny čerstvé, dnes se častěji uchylujeme k sušeným.
Na výrobu kapek budete potřebovat tyto ingredience:
- 10 g aloe
- 5 g myrhy (modrozelená pryskyřice z myrhovníku původem ze Somálska a Etiopie)
- 0,2 g šafránu
- 10 g listu senny
- 10 g kafru (silice z kafrovníků je k dostání v lékárnách)
- 10 g kořene reveně čili rebarbory
- 10 g oddenku zedorie (exotické rostliny jejíž oddenek se používá v léčitelství)
- 10 g many (pryskyřice jasanu manového je k dostání pod názvem řezaná manna)
- 10 g theriaku (který naleznete jako Theriak venezian, tedy Benátský, určený přímo pro výrobu švédských kapek)
- 5 g kořene pupavy
- 10 g kořene anděliky
Na toto množství bylin budete potřebovat 2 litry 40% alkoholu nebo stejně silné ovocné pálenky a dostatečně velkou lahev, pokud možno se širokým hrdlem. Směs nechte 6 týdnů uležet a poté přefiltrovanou tekutinu rozlijte do menších nádob. Ať vám slouží dlouhá léta!