„Štípu – pazouru nemám, bolestí žádných nedělám − přece každý slzí, kdo mě mrtvého béře“ praví stará hádanka. Křen byl našimi předky velice ceněn, jeho léčivé účinky byly často srovnávány se schopnostmi kořene žen-šenu. Působí dezinfekčně a posiluje organismus. Staří Řekové věřili, že bystří rozum.

Zázračný křen

Tepelnou úpravou křen ztrácí účinky, proto jej užíváme čerstvý.

Ve středověké Evropě se používal k čištění krve, k vyhánění močových kamenů z těla, proti vodnatelnosti, dně, žaludečním křečím, revmatismu, kašli či kurdějím. Moderní studie doložily, že v řadě případů se naši předci nemýlili, neboť křen obsahuje mnoho látek účinných proti zmíněným neduhům.

  • Křenový kořen má vysoký obsah vitaminu C.
  • Obsahuje látky, které mají silně antiseptické účinky.
  • Podporuje trávení a metabolismus.
  • Působí jako přírodní tonikum i diuretikum.

Křenový ocet

Pomáhá při bolestech hlavy, zánětech nervů a neuralgii.

  • Nastrouhaný křen zalijeme octem tak, aby hladina sahala 2 cm nad vrstvu křenu.
  • Nádobu na osm dní ponecháme při pokojové teplotě, poté obsah prolisujeme.
  • Křenovým octem potíráme bolestivá místa.

Křenový med

Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1.

Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně.

Křenová placka

  • Nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou.
  • Křenovou placku přikládáme na bolestivá, revmatisme postižená místa.
  • Při kašli placku pokládáme na hruď − nejlépe před spaním.

Pozor na to, že křen může podráždit citlivou pokožku – její stav průběžně kontrolujeme. Mírného zčervenání, jehož příčinou je prokrvení pokožky, se však obávat nemusíme.

Křenová šťáva

  • Křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem.
  • Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem.
  • Užíváme jednu lžičku třikrát denně.

Křenový macerát

Tento lektvar je je výborným prostředkem proti únavě.

  • 75 g křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát.
  • Obsah nádoby alespoň dvakrát denně protřepeme.
  • Macerát slijeme a při únavě užíváme po lžičkách.