Pampeliška je naprosto nádherná rostlinka, která rozzáří svou žlutou barvou příchod jara, jako málokterá jiná květina. Není však krásná pouze na pohled, dá se využít v mnoha oblastech. Podívejte se, co všechno můžete udělat s touto víceúčelovou rostlinkou.
Video o využití pampelišky najdete na Youtube kanále Bylinkopedie:
Víceúčelová pampeliška
Pampelišku můžete využít vskutku celou. Počínaje listy, z těch můžete udělat výborný jarní salát. Listy pampelišky jsou sice lehce nahořklé, ale jsou také nesmírně zdravé. Obsahují velikou škálu vitamínů, především vitamíny A, B, C a D.
Také vám mohou nabídnout železo, křemík, draslík a vápník. Jarní saláty s listy pampelišky stále více vstupují do módy a vzhledem k tomu, jak jsou zdravé, se dá jejich hořkost lehce prominout.
Listy pampelišky mohou však také mít léčivé účinky, právě díky těmto vitamínům. Mohou vám pomoci například, když si chcete pročistit ledviny a játra. Jmenuje se to pampelišková kúra. Její listy navíc podporují trávení a pomáhají harmonizovat hladinu cukru v krvi. Také jsou známé tím, že dokážou rozpouštět žlučníkové kameny.
Využití pampelišky
Z pampelišky však nemusíte používat pouze listy. Celá tato rostlina má totiž blahodárné účinky na vaši pokožku a umí regenerovat pleť. Stačí, když jich nasypete 2 hrsti do 0,5 litrů vroucí vody, kde je necháte vařit zhruba 30 minut, a následně necháte vychladnout. Pak už je stačí jen přecedit a máte naprosto přírodní pleťovou vodu.
Bohužel, i přes všechny své kouzelné vlastnosti má pampeliška i určité nedostatky. A to konkrétně, že je to plevel. Pro užitkové záhony tudíž znamenají naprostou katastrofu. Pokud jsou záhony se zeleninou plné pampelišek, je potřeba je odstranit.
Na trávníku se možná sice hezky vyjímají, ale co se týče zeleninových záhonů, pokud se na nich pampelišky přemnoží, dusí zeleninu a nenechá ji kompletně vyrůst.
Zdroje: www.denik.cz, www.idnes.cz