Vše začíná ve vaší hlavě

Samotné rozhodnutí, že budete opravdu hubnout a myslíte to vážně, u někoho přichází většinou jako náhlý impuls, u jiného k tomu vede i cesta nevole. Ať je to tak či tak, jednoho dne se v hlavě zrodí myšlenka, že člověk chce udělat změnu a podpořit tak svoje zdraví, vitalitu i sexy figuru.

Myšlenku nenechte utéct, naopak zrealizujte ji

Víte, co je teď nejdůležitější? Nejprve si ujasněte, čeho chcete opravdu dosáhnout a dejte si jasný cíl. Ve chvíli, kdy jste plni odhodlání, v žádném případě nic neodkládejte a začněte hubnout hned. Ne zítra, natož za týden. Prostě okamžitě!

Stanovte si reálný cíl

Teď se zamyslete, zhodnoťte svou situaci se současnou váhou, stravou a pohybem a stanovte si reálný výsledek, který chcete dosáhnout. Držte se hlavně reality a nechtějte nemožné. Během týdne stěží zredukujete svoji hmotnost o deset kilogramů, ale za měsíc se vám to už může podařit. Začněte v klidu a pomalu. Prostě si postupně zvykejte na nové principy a uvidíte, jak ručička na váze začne postupně klesat dolů.

Důležité je vydržet a nevzdat to

Jeden z nejtěžších úkolů je nepolevit a nepřestat. Ale když si do hlavy vložíte program, že neděláte změnu na chvilku, ale nejlépe na další váš život, nebudete to brát tak tragicky. Prostě měníte svůj životní styl a baví vás to. A důležité je se za každý dílčí úspěch příjemně odměnit. Sladkost to asi nebude, ale kupte si něco pěkného na sebe, zajděte ke kadeřnici, užijte si s partnerem příjemný wellness víkend, protože to vše vám skvěle zvýší sebevědomí.

Pokud se vám stane, a to se asi stane, že nově zavedené zásady porušíte a svým způsobem si „ujedete“, nic si nevyčítejte. Stalo se! Prostě pokračujte ve svém úsilí dál. I když třeba vybílíte lednici na posezení, nic dramatického se neděje. Chtěli jste zhubnout do týdne? To už se asi nepodaří a vaše dosavadní snažení přijde vniveč. Ale zachovejte klid, začněte znovu a uvidíte, že to nakonec zvládnete.

Za jak dlouho lze zhubnout 10 kilo?

Ano, tato otázka vás napadne jako první. Položte si však jinou otázku: „Jak dlouho mi trvalo ty kilečka navíc přibrat?“ Protože nikdo nikdy neztloustl přes noc, neočekávejte zázraky. Dolů to také nepůjde hned ze dne na den. Ovšem, když budete poctivě dodržovat stanovená pravidla, můžete se vysněné váhy dočkat docela brzy a bude vás to motivovat. Odborníci i lékaři se shodují na doporučeném zdravém tempu hubnutí 0,5 až 1 kg za týden. Možná vám to nepřijde zas tak moc, ale 4 kila za měsíc a 24 kg za půl roku, to už zní lépe, nemyslíte?

Nic se nemá uspěchat

Nesnažte se zbytečně hubnout rychleji. Sice existují způsoby, jako třeba intenzivní detoxikační kúra na týden, během kterého můžete klidně zhubnout i 5 kg, ale tento váhový úbytek bude představovat především nahromaděnou vodu, obsah střev a ubude vám také trocha svalové hmoty.

Dodržte čtyři základní zásady

Aby vám šlo hubnutí maximálním možným tempem, které je vůbec u zdravé redukce hmotnosti možné, zaměřte se na dodržování těchto hlavních pravidel:

  • Snižte celkový příjem kalorií
  • Omezte konzumaci jednoduchých sacharidů
  • Jezte více bílkovin, tuků a zeleniny
  • Nastartujte metabolismus spalování tuků díky dostatečnému pohyb

Jak donutit nadbytečný tuk k ústupu

Ve chvíli, kdy omezíte příjem kalorií a zároveň urychlíte spalování, dojde ke zvýšenému výdeji energie, na které vaše tělo využije své tukové zásoby. Jak toho ale docílit?

Jezte méně cukru a bílé mouky

Jednoduché nebo rychlé cukry jsou skvělým zdrojem energie, kterou báječně využijete při vysokohorské túře nebo namáhavé fyzické práci. Když je nemáte kde spotřebovat, vaše tělo si je uloží na horší časy. A to už máte za sebou. Jestliže vaše strava obsahuje více cukru, než potřebujete, musíte udělat změnu a vyřadit z jídelníčku potraviny, které v podstatě žádné jiné živiny než prázdné kalorie neobsahují. Prostě jsou na odpis. Patří mezi ně zejména sladkosti, zmrzlina, sladké nápoje, slazené mléčné výrobky, sladké pečivo a koláče z bílé mouky. Když to nepůjde hned, časem si zvyknete a budete mile překvapeni, jak je to lehké.

Více proteinů i tuků je optimální

Jestli hledáte ideální kombinaci živin, která dodá vašemu tělu vše, co potřebuje a pomůže vám s hubnutím, v každém případě si dopřejte dostatečné množství proteinů, ať už v rostlinné nebo živočišné formě. Když k nim přidáte ještě spoustu zeleniny, máte vyhráno. Jen ještě nezapomeňte do každého jídla přidat trochu tuku. Mezi ty nejzdravější patří olivový olej, rybí tuk nebo třeba avokádo. Tuky vaše tělo nezbytně potřebuje nejen ke vstřebání některých důležitých vitamínů, ale také abyste měli pružnou pokožku schopnou reagovat na úbytek tukových polštářků.

Bez pohybu by celý systém plně nefungoval

Chcete opravdu nastartovat metabolismus spalování tuků? V tom případě je třeba se dát trošku do pohybu. Tady opravdu každému dle svých možností. Ale platí jasné pravidlo, které nikdy neošidíte. Čím více účinného pohybu, tím budou vaše úbytky váhy rychlejší a setrvalejší. Nemusíte provozovat hned nějaké speciální cvičení, jednoduše se vydejte na svižnou procházku! Nejen že si krásně pročistíte hlavu, ale velmi nenápadně zapojíte do pohybu svaly celého těla. Zvolte tempo, u kterého se zahřejete a po návratu domů se nezapomeňte pořádně protáhnout jako po každém jiném cvičení. Uvidíte, jak vám ve výsledku bude fajn a endorfiny se budou rozlévat celým vaším tělem. A vy? Budete se těšit z vlastního úsměvu a pocitu, že pro sebe děláte nesmírně důležitou věc.

Zdroje: www.plnezdravi.cz, www.superzdrave.cz, www.online-dieta.cz