obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak zhubnout: bez diet, pomalu, ale jistě

Mnozí čas od času podstoupíme dietu, abychom shodili přebytečné kilogramy. S nadějí se obracíme k hroznové či zelné dietě, věříme v sílu tukožroutské polévky. Marně. Tělo potřebuje kalorie vydávat, ale i přijímat.

Ač mají různé zaručené redukční diety zajímavé názvy a odlišný obsah, jedno je jim společné: Nefungují už z podstaty věci; nikdo nevydrží celý život jíst jen hroznové víno, zelí nebo jednu polévku.

Dříve či později přijde den, kdy se vrátíme ke svému obvyklému jídelníčku, a shozené kilogramy máme opět zpátky. Ba hůř, obvykle jich nabereme ještě víc, protože jednostrannou dietou a hladověním si zpomalíme metabolismus.  

Přitom jen zanedbatelné procento lidí obézních nebo s nadváhou opravdu nemůže zhubnout kvůli nemoci nebo genetické dispozici. Většině ve zhubnutí nic nebrání, chce to jen obrátit poměr v příjmu a výdeji energie.

Pomůže pouze změna životního stylu

Jednoduše řečeno: Nezhubneme, pokud nebudeme víc energie vydávat, než přijímat. Pokud se rozhodneme zhubnout, měli bychom si nejdříve stanovit reálný cíl — o kolik kilogramů a za jak dlouhou dobu bychom chtěli zhubnout. Právě tady většina z nás dělá největší chybu. Stanoví si nereálný cíl, to znamená příliš mnoho kilogramů za příliš krátkou dobu.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pokud jsme svoje nadbytečné kilogramy nabírali deset let, rozhodně se jich nezbavíme během měsíce. A i kdyby, na zdraví nám to nepřidá. Odborníci doporučují hubnout raději pomalu, ale stabilně (zhruba 1/2 až 1 kg za týden).

Zvláště ženy si často přejí zhubnout víc, než je nutné a zdrávo. Extrémně hubení lidé totiž obvykle nebývají zdravější než lidé s normální váhou.

Vodítkem při stanovení vhodné hmotnosti může být tzv. BMI (Body Mass Index), při jehož výpočtu vydělíme váhu v kilogramech svojí výškou v metrech na druhou. Je-li výsledné číslo menší než 25, je naše váha naprosto v pořádku.

Pokud dojdeme k vyššímu číslu, měli bychom si připomenout obecně známá rizika: Nadváha s sebou nese zdravotní následky v podobě vysokého krevního tlaku a srdečních chorob nebo vzniku cukrovky 2. typu či kloubních potíží.

Kolik kalorií ubrat na příjmu a čím zvýšit jejich výdej?

Pokud naše BMI povážlivě přesahuje normální hranici, je určitě namístě změnit jídelníček a přidat na fyzické aktivitě. Jedno bez druhého totiž k trvalé změně hmotnosti nestačí.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Co ještě může pomoci

Při hubnutí a především následné snaze o udržení hmotnosti mohou napomoci i speciální potravinové doplňky. Nejčastěji obsahují látky, které urychlují metabolismus, jako např. guaranu, kofein, výtažek ze zeleného čaje nebo nejnověji speciální emulzi s obsahem dvou rostlinných olejů, která udrží déle pocit sytosti.

 

Pokud významně omezíme množství přijímané energie, nejspíš zhubneme, ale bude to Pyrrhovo vítězství. Dostaneme se do začarovaného kruhu: metabolismus se zpomalí, svaly se změní v tuk a začneme přibírat i při minimálním množství jídla – dostaví se tzv. jojo efekt.

Dostatečná fyzická aktivita je při hubnutí důležitá z velmi prostého důvodu – svaly energii přijatou jídlem spalují 4x rychleji než tuková tkáň.

Kdo má dobře vyvinuté svaly, bude hubnout snáz než ten, který možná váží méně, ale má kostru obalenou z velké části tukem (proto muži obvykle hubnou snáze – od přírody mají větší svalovou hmotu).

A co si pod pojmem dostatečná fyzická aktivita představit? Cvičení alespoň 3x týdně po dobu alespoň 45 minut, přičemž druh pohybové aktivity bychom měli střídat – vhodná je především svižná chůze s holemi (nordic walking), rychlá jízda na rotopedu a posilování.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Úprava jídelníčku by měla spočívat především ve snížení počtu přijímaných kalorií, jejich rozdělení do šesti jídel denně a zároveň příklonu ke zdravějším potravinám – především zelenině (ovoce bychom při hubnutí měli omezit na jeden kus denně), libovému a rybímu masu, netučným mléčným výrobkům, malému množství celozrnného pečiva nebo těstovin a kvalitních rostlinných olejů (především olivového).

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Zjednodušený výpočet bazálního metabolismu

Vynásobíme-li svou hmotnost koeficientem 24 (muži) nebo 21,4 (ženy), výsledek udává hodnotu našeho bazálního metabolismu v kcal (po 25. roce věku se ovšem jeho hodnota snižuje každých 10 let zhruba o 10 %, tomuto snižování se dá zabránit udržováním dostatečné svalové hmoty).

 

Úplně vyloučit bychom měli uzeniny, sladkosti a výrobky z bílé mouky. V časopisech i na internetu najdeme spoustu zdravých vzorových jídelníčků i s počtem kalorií. Mají ale jednu vadu – každý jsme jiný, a tak se nedá vytvořit univerzální jídelníček vhodný pro všechny.

Základním vodítkem může být výpočet našeho bazálního metabolismu – tedy počtu kalorií, které náš organismus potřebuje pro udržení hladkého chodu všech tělesných funkcí. Pod jeho hodnotu by náš příjem energie nikdy neměl klesnout.

A pokud ho nepřekročíme, měli bychom hubnout, protože všechny další naše aktivity jsou zkrátka výdejem navíc.

Akční letáky