Na začátku je však nutné říci, že hubnutí by mělo být pozvolné, měli byste kombinovat jak posilovací tak aerobní činnost, součástí musí být vyrovnaný jídelníček a dostatek pitného režimu. Nezapomeňte, že zdravé hubnutí s dlouhodobým efektem jde ruku v ruce s dostatečným spánkem a odpočinkem. A hlavně, vše musíte dělat s radostí… Na určité partie se sice zaměřit můžete o něco více než na jiné, záhy však zjistíte, že pokud se hýbete pravidelně, komplexně a dodržujete i ostatní zásady zdravého hubnutí, přebytečná kila půjdou dolů sama i na těch místech na těle, se kterými jste měli vždycky problémy.

Krok za krokem

Nohy můžete v hubnutí podpořit zejména tím nejpřirozenějším pohybem, a to je chůze. Zejména v tom případě, pokud teprve začínáte, nejste aktivními sportovci, nebo máte nějaké pohybové omezení, třeba ze zdravotních důvodů. Důležitá je pravidelná chůze, a to každý den minimálně 30 minut a postupně přidávejte na rychlosti. Chůze by měla být svižná, ale ne tak, abyste skoro běželi. Zkuste ze začátku vyměnit hromadnou dopravu za auto, k poslední zastávce to dojděte pěšky, na výtah zapomeňte a pěkně si všechna patra vyšlápněte po svých. Za pár týdnů už se jistě budete cítit lépe a zvládnete i delší chůzi.

Na kole i během

Máte-li problémy s klouby, lepší než běh je jízda na kole. Určitě je skvělé kombinovat ji právě se svižnou chůzí. Pokud máte klouby v pořádku a na běh se cítíte, začněte pozvolna, střídejte běh s chůzí. Nezbytná je vhodná obuv a obecně platí, že tempo by mělo být takové, abyste při běhu mohli mluvit bez zadýchání. Efekt přináší běh, který se opakuje pravidelně, ideálně 2x až 3x za týden a trvá minimálně 30 minut.

Výpady a dřepy

Cviky zaměřené na svaly nohou nesmí chybět, chcete-li je pěkně vytvarovat a posílit. Nemějte strach, i během posilování nohy hubnou. Skvělé jsou výpady, ty pomáhají na stehna a zadek. Při nich dbejte na to, že koleno přední nohy nesmí být dál než špička. Dalším cvikem jsou dřepy a nemusíte se při nich dostat až do sedu, stačí když si za sebou představíte židli a dřep vedete tak, jakobyste si na ni chtěli sednout. Lýtka jsou neméně důležitá, pomohou výpony ve stoji, to znamená pomalu si stoupat na špičky, nahoře chvíli vydržet a dolů. Existuje i spousta cviků - zvedání nohou v leže na boku nebo na všech čtyřech.

Dýchejte a pijte

Nedílnou součástí efektivního pohybu je i správné dýchání. Zadržování dechu je to nejhorší, co pro své svaly můžete udělat, protože ty potřebují kyslík. Pravidlo je takové, že pokud zabíráte, tak vydechujete a pokud povolujete, nadechnete se. Trpíte na časté otoky a pocit těžkých nohou? Pro hubnutí je důležitá správná činnost žilního a lymfatického systému. Tu podpoříte především vodou, čili dostatečným pitným režimem, kdy byste měli vypít denně minimálně 2 až 3 litry tekutin v závislosti na okolní teplotě a fyzickém výkonu. Pomůže sprchování vlažnou vodou, někdy je dobré střídat i teplou a studenou sprchu a pravidelné protahování, zejména při sedavém zaměstnání. Občas je dobré dopřát si i kůru ručních lymfomasáží. Po každém pohybu, ať už jdete jen na procházku, nebo posilujete, nezapomeňte svaly pořádně protáhnout.

Zdroje:WeeBee.cz, bezhladoveni.cz