Pravdou sice je, že se hubne mnohem lépe ve dvaceti než v pozdějším věku, ale neznamená to, že by šlo o něco složitého či nemožného. Shodit nějaké to kilo a udržet si trvalou váhu je možné v každém věku. Vždy je to o změně životního stylu a správné životosprávě.

Proč jde váha po 50 často nahoru?

V tomto věku se tuk usazuje především v problémových partiích, tedy v oblasti pasu, na hýždích a bocích. Vzhledem k nastupujícím hormonálním a metabolickým změnám dochází i k postupnému úbytku svalové hmoty, a tak je někdy hubnutí obtížnější a pomalejší. Vsaďte proto na vyvážený a zdravý jídelníček, aktivní pohyb a hlavně na psychickou pohodu. Vynechte nesmyslné diety a zapomeňte na trýznivé hladovění!

Velkým pomocníkem vám bude řeřicha

Drobné bylince se specifickým aroma a lehce štiplavou chutí se často říká zelený spalovač tuků. Velice snadno ji můžete mít doma nonstop čerstvou při ruce. Stačí vysypat semínka na vatičku a dle potřeby je rosit vodou z rozprašovače. Za 2 dny vám plně vyklíčí a roste velmi rychle.

Můžete si řeřichou posypat třeba chleba s máslem nebo brambory, přidávat ji do salátů, polévek i pomazánek. Vlastně se hodí skoro ke všemu a jídlo je díky ní lépe stravitelné. Obsahuje totiž mnoho vlákniny a látky, jež skvěle podporují trávení a správnou produkci žaludečních šťáv. Kromě toho je plná významných živin, důležitých pro náš organismus. Jedná se o přírodní diuretikum, a protože odvádí z těla nadbytečnou vodu, dokonale podporuje hubnutí.

Popíjejte řeřichové smoothie

Umixujte 1 plnou hrst řeřichy společně s 1 cherry rajčetem a 1 dcl studené převařené vody. Rajče zjemní výraznou chuť řeřichy. Tento elixír pijte po dobu 3 až 4 týdnů každé ráno nalačno.

Zažeňte své chutě vanilkou

Honí vás mlsná? Odolejte hříšným pokrmům díky vanilkovému lusku. Stačí si přivonět a během chvilky jsou dráždivé chutě pryč. Přidávejte si vanilku i do jídla, ale neznamená to, že si dáte sladké buchtičky ze šodó! Přidejte si ji třeba do jogurtu nebo do nápojů. Vanilka totiž skvěle podporuje redukci škodlivého cholesterolu a hlídá správný metabolismus. Prostě vanilka vás bude vždy držet v dobré tělesné kondici.

Hubněte spánkem

A nezapomeňte na dostatek spánku, protože tak podpoříte hubnoucí procesy v těle. Jeho nedostatek totiž ovlivňuje zvýšené ukládání tuku v těle. Ideálně byste měli spát zhruba 8 hodin, protože tak podpoříte pokles stresových hormonů, které zabraňují snižování váhy. Krátký spánek bohužel podporuje pravděpodobnost vzniku obezity, a to jak u dětí, tak i u dospělých jedinců. Stejně tak je dostatečný spánek nepostradatelný pro správnou činnost a funkci mozku.

Jakmile je člověk dlouhodobě nevyspalý, dochází k útlumu fungování čelního laloku, který ovlivňuje lidské rozhodování a sebekontrolu. Proto má nevyspalý člověk stále na něco chuť a ještě ke všemu na nevhodná jídla a v neřízeném množství. Určitě to znáte! V tento moment jsou pak na denním pořádku pokrmy s větším počtem kalorií, sacharidů a tuků. Takže choďte spát včas, ať zhubnete co nejrychleji!

Zdroje: www.idnes.cz, www.bezhladoveni.cz, www.zena.aktualne.cz