Z obličeje odborníci na výživu dokáží vyčíst mnohé. Obličej hovoří o vašem stravování, prozradí některá onemocnění i nadváhu, je možné z něho určit i psychické potíže. I v obličeji jsou svaly, kterým říkáme mimické, včetně měkkých tkání. Jakmile procházíte v životě nějakou zásadní změnou, trpíte přemírou stresu, dlouhodobě se špatně stravujete nebo naopak rychle nepřirozeně hubnete, svaly a tkáně reagují stažením, otokem, povislostí či hubnutím.

Zadržování vody

Nejčastějším problémem bývá oteklý obličej. Jakmile začnete pozorovat, že se vám tváře neobvykle zakulacují, příčinou je s největší pravděpodobností zadržování vody v těle, což souvisí zejména se špatným stravováním, příčinou může být i vyšší konzumace alkoholu nebo hormonální změny.

Sůl a cukr ne

Chybné stravování je jedna z nejčastějších příčin zadržování vody v těle. Dávejte si pozor na sůl, jednoduché cukry a alkohol. Vyvarujte se polotovarů a konzervovaných jídel. Pozorně čtěte složení na obalu, některé potraviny mohou obsahovat mnoho konzervačních látek, i když byste to do nich na první pohled vůbec neřekli. Skrytým nepřítelem jsou například těstoviny, ovšem jen pokud jich konzumujete zvýšené množství. Uzeniny a průmyslově zpracované masné výrobky dodávají tělu nadbytek sodíku, způsobující nadýmání a otoky.

Strava plná minerálů

Jak se tedy správně stravovat, abyste byli se svým vzhledem a především vzhledem obličeje spokojeni? Obecně platí, že strava plná živin a minerálů snižuje otoky a zlepšuje vzhled pokožky, jezte hodně zeleniny, dostatek ovoce, zdravé tuky i mléčné výrobky. Pomohou banány, brokolice, květák, vlašské ořechy, brambory, kuřecí maso, ale také mák a švestky nebo meruňky. Dopřejte si je i sušené, ale pozor, raději v domácí a bio kvalitě a nesířené bez přídavku cukru. Do jídelníčku zařaďte i měkký tvaroh, kvalitní smetanový sýr, vejce, extrapanenský olivový olej. Vhodné je krátkodobé popíjení bylinkových čajů, doporučovány jsou třeba kopřivový nebo z kořene pampelišky.

Obličejová jóga

Na posílení a pružnost mimických svalů vyzkoušejte speciální cviky nebo obličejovou jógu. Někdy mohou být otoky spojené s užíváním hormonální antikoncepce, některými léky, krátkodobě i s menstruací.

Související články

Zdroje: www.peacefuldumpling.com, bezhladoveni.cz