Právě teď, v období sychravého počasí, je doslova nutné pečovat o svoji imunitu. Zdravé šoty lze připravit během chvilky a můžete si je vyrobit i do zásoby na několik dní dopředu. Jejich výhodou je finanční nenáročnost, čerstvost a efektivní účinek.

Imunita je obranný štít zdraví

Základem pevného zdraví je správně fungující imunitní systém. Chrání organismus před škodlivými vlivy, jako jsou bakterie, viry, mikroorganismy a různé nežádoucí látky. Podpořit imunitu lze mnoha způsoby. Základem je zdravý životní styl s dostatkem aktivního pohybu, dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a na sluníčku, které dodává tělu pro imunitu významný vitamin D.

Stejně tak je důležitá kvalitní, pestrá a vyvážená strava, která významně ovlivňuje míru obranyschopnosti těla. Neméně významný je dostatečný přísun vitaminů, jejichž hlavním zdrojem je čerstvá zelenina a ovoce. Dopřejte si proto z jejich šťávy příjemně nakopávající štamprle.

Grep je pro imunitu naprostá jednička

Grapefriuty dokonale zlepšují imunitu, snižují cholesterol a také pomáhají při hubnutí. Prostě ideální ovoce! Citrus paradisi neboli rajský citrus původem pochází z karibského ostrova Barbados. Do Evropy se dostal zhruba ve druhé polovině 17. století díky Angličanům. Velice brzy si zde získal značnou oblibu a byl často v evropských kuchyních využíván.

Grapefruit je jedním z nejzdravějších citrusů

Nejenže toto chutné ovoce obsahuje vysoké množství vitamínu C, ale i vitamínů B1 a K. Díky nim je podle vědců velmi posílena právě obranyschopnost organismu, schopna dobře předcházet mnohým nachlazením. A navíc grapefruit skvěle podporuje funkci mozku a srdce i práci proteinů zapojených při srážení krve. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny se podílí i na správném trávení a přispívá k detoxikaci.

Vyrobte si grepový šot

Nejprve si odšťavte 100 g zázvoru a poté i grep a citron. Šťávu se zázvoru byste měli smíchat zhruba s 200 ml grepové šťávy a 50 ml citrónové šťávy. Denní dávka se pohybuje kolem 60 ml.

Grepová semínka nevyhazujte

Byla by škoda zbavit se zdroje významných látek pro naše zdraví. V grepových jadýrkách se totiž vyskytují látky, které jsou účinné proti mnoha škodlivým bakteriím, které máme v těle. Současně jsou antimykotická. Nejlepší je vyrobit si z nich tinkturu, kterou můžete po pár kapkách pravidelně užívat jen tak, nebo si ji například přidávat do čaje. Podpoří nejen vaši imunitu, ale zároveň vyčistí i váš trávicí systém.

Zázvor je pro imunitu nepostradatelný

V Číně se hojně zázvor využíval už před 4000 lety a patřil do „královské třídy“ léčivých rostlin. Vědecké studie prokázaly, že obsahuje vysoké množství éterických olejů a účinných látek, jež stimulují prokrvení celého organismu a zabraňuje choroboplodným zárodkům ohrožovat sliznice. Díky svým protizánětlivým účinkům je výborným pomocníkem při kašli, rýmě, bolení v krku či zánětu průdušek. Zázvor je také zdrojem unikátního množství antioxidantů, jejichž účinky podporují imunitu a v důsledku toho výrazně posilují naši obranyschopnost.

Vyrobte si zázvorový šot s pomerančem a citronem

Nemáte grapefruit? Nevadí. Připravte si 110 g omytého zázvoru, který není nutné loupat. Vložte pokrájený kořen do odšťavňovače. Získanou šťávu smíchejte s 250 ml čerstvé šťávy z pomeranče a 50 ml z citronů. Dejte si každý den jednu panákovou skleničku.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.receptyprimanapadu.cz, www.mojezdravi.cz, www.idnes.cz