Jóga je druh cvičení, které podporuje mysl, duši i tělo. Cviky jsou vhodné jak v boji proti celulitidě, tak při posilování svalů, což vede k jejich zpevnění, zeštíhlení a zformování těla. Svaly můžete zapojit rovněž při běžných aktivitách, jako je dívání se na televizi, uklízení či jen tak ve volném čase.

Pes hlavou dolů

Takto se nazývá velmi oblíbený cvik, který protáhne celou zadní část těla a posílí tu přední. Zapojí se svaly na rukou, břišní svaly, zápěstí a ramena. Cvik má pozitivní účinky i na zdraví, jelikož aktivujete v této poloze trávicí systém, harmonizujete činnost jater, ledvin a zlepšíte dýchání. Pokud trpíte problémy bederní páteře nebo vysokého krevního tlaku, pak je to velmi vhodné právě pro vás! Důležité je, abyste měli pevné paže a rovná záda. Pokuste se v poloze vydržet půl minuty, poté si odpočiňte a cvik zopakujte ještě pětkrát. Na různé cviky a jejich správné provedení se koukněte na video:

Zdroj: Youtube

Balanc proti stresu

Prkno na boku posiluje hlavně svaly středu těla a ruce. Pro udržení balance je potřeba, abyste se na to plně soustředili. Tím zapomenete na všechny starosti a odpočinete si tak od negativního stresu. V poloze vydržte jednu minutu, opakujte dvakrát. Tělo by mělo být v jedné linii, a proto se snažte, aby vám bok nepřepadával.

Obrácené prkno

Každý jistě zná klasický plank. Věděli jste ale, že obrácené prkno má stejné účinky? Zapojíte hýždě, břišní a ramenní svaly, horní i dolní končetiny. Pravidelné cvičení vám zajistí ploché břicho, rychlejší metabolismus a krásnou chůzi. Tato pozice totiž uvolňuje bolesti zad a pomáhá ke správnému držení těla. Ze začátku vydržte alespoň půl minuty a cvik opakujte třikrát. Postupem času můžete zvyšovat dobu držení těla v pozici o pět sekund.

Trojúhelníky k rovnováze

V této poloze vytvoříte tři úhly trojúhelníku, jeden z nejstabilnějších tvarů v přírodě. Zlepšíte si flexibilitu celého trupu a posílíte dolní končetiny. Pomůžete rovněž kyčelním kloubům a zklidníte nervový systém. Zajistěte si dva pevné body, z nichž se budete uklánět do stran pro vytvoření dalšího trojúhelníku. Vydržte alespoň půl minuty na každé straně.

Zdroje: prozeny.cz, jogadnes.cz, novinky.cz