Nemusíte se hned hlásit na vyčerpávající bikram jógu, nebo se mučit hodinovkou spalovací jógy. Tělu prospěje i méně náročný, avšak pravidelný pohyb. Navíc je vždy dobré nepřepálit začátek, ale přidávat krůček po krůčku tak, abyste měli čas se do jógy zamilovat, a nestal se z ní jen další nucený sport, ke kterému si vypěstujete odpor. Začněte s pozicemi, které nejsou nijak náročné, přesto vaše svaly zahřejí, zpevní a při pravidelném cvičení brzy uvidíte výsledky. Nejen v zrcadle, ale i na duši.

Nepřepálit začátek

Jóga, alespoň ve své základní podstatě, rozhodně neznamená vypotit v tělocvičně, co se dá. Naopak. Jóga pomáhá zpevnit tělo, urovnat si myšlenky, zklidnit mysl a naučit se pracovat s dechem. Pozicí lehčích i těch náročnějších nabízí slušnou zásobu a nikdy není pozdě začít. Navíc je nádherné sledovat dostavující se výsledky, nejen na svém těle, ale právě i v překonávání stále náročnějších cviků. Na začátku je dobré se samozřejmě zaměřit na ty jednodušší a zařadit je do své denní rutiny.

Jaké jógové pozice cvičit, pokud jste úplný začátečník, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Nejjednodušší a pro začátek skvělá je na zpevnění těla skvělá pozice hory (Tadásana). Při pozici dbejte na správné držení těla – stoj patný, stehna, kolena i lýtka se vzájemně dotýkají. Hlava je rovná, vzpřímená, páteř rovná. Vytáhněte se v bocích i kolenou a ruce pomalu vzpažte až nad hlavu a vytáhněte se za nimi. Díky tomuto cviku krásně protáhnete celé tělo.

Loďkou do plavek

Skvělou zpevňovací pozicí je loďka. V ní zapojujete nejen svaly na rukou a nohou, ale velmi aktivně pracují i břišní svaly. Posaďte se na hýždě, zatáhněte břicho, zvedněte nohy vzhůru a ruce předpažte podél dolních končetin. Váš trup by měl s dolními končetinami tvoři písmeno V. Pokud chcete loďku maličko zkomplikovat, lehce kmitejte rukama nahoru a dolů, vždy deset kmitů ve dvou sériích. Pozice vám pomůže nejen posílit břišní svalstvo, ale také bojuje proti únavě a letargii.

Posaďte se na židli

Zní to odpočinkově, ale opak je pravdou. Pozice židle dá zabrat vašim hýždím a zadním stehenním svalům a pro praxi jógy je velmi důležitá. Posiluje přesně ty svaly, které jsou potřebné aktivovat pro složitější jógové pozice. Jednoduše se postavte, mírně rozkročte, ne víc než na šířku vaší pánve a pokrčte kolena, jako byste se chystali do dřepu. Pak hýžděmi klesejte směrem dolů, posaďte se na pomyslnou židli, ruce zvedněte vzhůru a v pozici několik sekund vydržte. Za chvíli ucítíte, jak vaše svaly aktivně pracují.

Osvěžení nakonec

Pozice dítěte je skvělé rozuzlení. Po celém cvičení vás přivede k pocitu vyrovnání se sebou sama. Je to pozice, při níž všechny nedostatky odplavou pryč, při níž vnímáte jen svůj dech a své já bez nejrůznějších pochybností a ale. Posaďte se hýžděmi na své paty, trup položte na stehna a ruce natáhněte před sebe na podložku. Pokud to půjde, čelo opřete o podložku také, vnímejte svůj dech a nechte odplout všechny starosti.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, yoga4yogi.cz, www.jogadnes.cz, gethealthyu.com, www.joga-online.cz