Zdroje: www.zdravie.sk, www.prokondici.cz

Ke cvičení nemusíte mít vlastně nic. Začněte hned

Na startu nemusíte mít nic, jen touhu něco dělat. Hýbat se, zelepšit držení těla, výdrž, prostě kodičku. S tím vám může pomoci docela jednoduché cvičení, sport či chůze. Zatímco s mládím si pohym spojujeme automaticky, s přibývajícími roky tak nějak upadáme do letargie, protože to už přece není pro nás. Jó, když nám bylo dvacet! Ale teď?!

Pohyb v jakémkoli věku

Chyba lávky. Pohyb je skvělý v jakémkoli věku, ale po padesátce a později je mnohem významější a přímo se odráží na kvalitě vašeho života. Cvičení může také pomoci snížit riziko vzniku mnoha zdravotních problémů, jako je například cukrovka typu 2 nebo vysoký krevní tlak. Bojujte se zhoršující se pohyblivostí, ohebností, výdrží i ochabujícím svalstvem pohybem. Posilujte nejen břicho a zadeček, které jsou spíš spojovány s pěknou postavou, ale zpevněte celý trup. Pomalu, ale jistě tlačte na své cíle, posouvejte je dál, zlepšujte se.

Nikdy není pozdě. Najít si čas na sport a cvičení není vždy jednoduché. Nicméně cvičit můžete i doma a bez složitých pomůcek. Nemusíte si kupovat předplatné, videa s tréninkem či nový oděv do tělocvičny. Protáhnout, posílit a formovat tělo můžete začít doma. Pokud se zvládnete k tréninku přinutit, odměňte se pak třeba cvičebním programem, který se vám líbí nebo novým dresem z funkčních materiálů. Na začátek vám bude stačit jen pár běžných pomůcek.

Zpevněte břicho, trup i zadeček

Se cviky pro začátečníky vám poradí například i toto video. Dozvíte se v něm také, jak při cvičení využít dvě obyčejné PET lahve:

Zdroj: Youtube

Autoři a protagonisté z YouTube kanálu 30denní výzva jsou Martin a Marika, kteří se oba zabývají fitness, cvičením i hubnutím. Nabízejí spoustu videí s nenáročnými cviky i pro začátečníky, jejich komentované cvičení je plné rad a doporučení. Toto konkrétní video má pouhých 10 minut a posiluje nohy, zadek, břicho a celkově zpevňuje trup.

Nepřepalte start a posouvejte své cíle

Především pokud začínáte cvičit po padesátce nebo později, pamatujte, že svému tělu neuvěřitelně pomůžete. Začínejte ale zvolna, nesnažte se start přepálit a postupně vydrž budujte a posouvejte se zas o krok dál k těžším cvikům nebo s dalším opakováním.

Zpevnění je potřeba, a to především později ve vyšším věku. Pravidelné cvičení může pomoci zlepšit vaši kondičku a pomoci vám zůstat ve formě. S tím jde ruku v ruce také psychická pohoda a zmírnění stresu.

Posilující a zpevňující cviky u zdi

Za zmínku také určitě stojí cvičení, kdy je hlavní pomůckou zeď či jakákoli pevná stěna. Na sociálních mediích a internetu se nedávno začaly objevovat sestavy cviků, které můžete provozovat kdekoli, kde máte pevnou zeď.

Cviky pracují s vlastní vahou a je jich celá řada i série, které se věnují určitým partiím či kondiční procvičování celého těla. Toto trendy cvičení je velmi efektivní, ale pokud nemáte vůbec žádný‎ základ, může být dost krkolomné. Proto začněte od nejjednodušších zpevňovacích a protahovacích cviků, než se vypracujete k náročnějším. Pokud vás toto téma zajímá, hledejte „cvičení u zdi“, anebo přímo „wall workout“, protože v angličtině naleznete mnohem více informací i videí o tomto trendu.

Bylinky na hubnutí po padesátce

Kromě cvičení pomůžou ženám nad padesát s hubnutím i bylinky. Například tymián a rozmarýn obsahují látky, které zvyšují metabolismus a snižují chuť k jídlu. Šalvěj zase pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což může omezit přejídání. Ženšen podporuje energii a vitalitu, což motivuje k aktivitě. Citronová tráva a máta jsou uklidňující bylinky, které pomáhají kontrolovat emocionální přejídání. Zelený čaj obsahuje katechiny, ty zvyšují spalování tuků. Ale pamatujte, že žádná bylina nenahradí zdravý stravovací plán a cvičení.

Související články