Jadérka a pecky z různých ovocných plodů asi většina lidí vyplivuje. Na jednu stranu to dává rozum, jelikož se nedají dobře rozkousat a většinou mají hořkou chuť, která následně kazí sladkou chuť ovoce.

Jenže některé pecky mohou být pro vaše tělo velice přínosné, jelikož obsahují důležité enzymy, vitamíny a podobné zdravé látky. Některé však udělají úplný opak a pro vaše tělo mohou být až toxické. Jaké pecky tedy můžete jíst, a jakým byste se měli obloukem vyhnout?

Youtube video o semínkách a jadérkách, která byste měli jíst, najdete na kanále Times Foodie:

Zdroj: Youtube

Jaké pecky jíst

Pecky a jadérka z ovoce se rozdělují na 2 pomyslné kategorie. Do kategorie číslo 1 patří pecky a jadérka, jež se dají jíst, a dokonce by se také měly jíst. Jsou totiž plné důležitých enzymů, vitamínů a minerálů. Některé pecky jsou dokonce zdravější než samo ovoce, ze kterého pochází.

Do této kategorie patří například pecky z dýně a tykve. Ty vám mohou nabídnout neskutečnou řadu minerálů, mezi nimiž je například draslík, hořčík a zinek. Semena z dýně a tykve jsou také naprosto skvělým zdrojem aminokyselin.

Další pecky, které můžete jíst, jsou pak například ty z granátového jablka. Jsou plné antioxidantů a životně důležitého vitamínu C. Jadérka z citrusů zas obsahují limonoidy a pomáhají se snížením cholesterolu. Pecky z hroznů a melounů obsahují také důležité minerály a jsou plné antioxidantů.

Jakým peckám se vyhnout

Nyní se podíváme na kategorii číslo 2. To jsou pecky a jadérka, jež pro vaše tělo nemají žádné přínosy, nýbrž naopak. Co se týče pecek z třešní, broskví, jablek, hrušek a meruněk, ty jezte výhradně bez jader. Jadérka totiž obsahují amygdalin.

To je látka, která vám nemůže nijak uškodit, pokud ovšem zůstane uvnitř pecky. Pokud ale pecka praskne, tato látka se změní na jed známý jako kyanid. Ten může mít obrovské dopady, pokud ho zkonzumujete mnoho. Ale jestli omylem spolknete 1 nebo 2 jadérka, díru do břicha vám nerozpáře.

Související články

Zdroje: blog.mall.cz, www.kupi.cz