Patříte k těm, kteří pravidelně pečují o své zdraví? Můžete ho dokonale podpořit i správnou volbou potravin. Některé totiž obsahují velmi prospěšné látky, které podporují tělo v delším aktivním životě a zároveň jej dokáží prodlužovat. O které se konkrétně jedná?
Co se stane, když budete jíst jedno jídlo denně? Podívejte se na YouTube video na kanálu Rozum v troubě:
Avokádo
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který je původem z Mexika a řadí se mezi ovoce. Je skvělou prevencí proti srdečním onemocněním, pomáhá snižovat hodnoty špatného LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hodnoty HDL dobrého cholesterolu. Zároveň obsahuje značnou dávku vitamínů, především C, E, K, H, B3 a B5. Jedná se i o výborný zdroj minerálních látek jako draslík, měď, fosfor a hořčík. Dužina avokáda obsahuje jen nepatrné množství cukru a je bohaté na zdravé mastné tuky.
Olivový olej
K dosažení vyššího věku vám pomůže i kvalitní olivový olej. Neříká se mu jen tak nadarmo tekuté zlato. Nejzdravější je panenský olej lisovaný za studena. Jeho pravidelná konzumace je spojená s nižším rizikem srdečních onemocnění a také s vyšším věkem. Je to díky obsaženým mononenasyceným tukům a velkému počtu užitečných antioxidantů. Denně byste měli zkonzumovat alespoň dvě čajové lžičky.
Rajčata
Pokud chcete být dlouho fit, dopřávejte si pravidelně i rajčata. Obsahují látku lykopen, která hraje důležitou roli v boji proti rakovině. Můžete je konzumovat nejen čerstvá, ale i ve formě polévky nebo omáčky. V tomto případě mírná tepelná úprava zaručí, že bude váš organismus moci vstřebat více tohoto užitečného karotenoidu.
Luštěniny
Dozajista pravidelně zařazujte do svého jídelníčku i luštěniny. Nejen fazole, ale i čočku či cizrnu. Obsahují totiž velký podíl zdravé vlákniny, užitečné vitamíny a stejně tak minerály. Luštěniny snižují rizika srdečních onemocnění a také vám vždy dodají potřebnou energii.
Hořká čokoláda
Ačkoliv se to na první pohled nezdá, úžasným pomocníkem je v tomto ohledu i hořká čokoláda. Jen si vždy dopřávejte pouze tu hořkou, vždy v prvotřídní kvalitě a také v nepřehnaném množství. Příležitostně si pochutnejte na malém 20 g kousku. Měla by obsahovat minimálně 70% kakaa, málo cukru a ztužených rostlinných tuků. Kakaové boby obsahují užitečné flavonoidy, které dokáží zpomalit nejen stárnutí cév, ale i snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, diabetu 2 typu, onemocnění ledvin i demence.
Zdroje: www.thehealthy.com, www.idnes.cz, www.g21-vitality.cz