Jistě jste si všimli, že Japonky vypadají i ve vyšším věku jako panenky. Jako kdyby na jejich pokožce nebyl vidět ani náznak stárnutí. Již od pradávna o sebe ženy pečují s velkou pečlivostí a snaží se přijít na nejrůznější vychytávky, jak svůj vzhled ještě více vylepšit.

Dnešní doba nabízí nejrůznější vylepšováky, včetně plastické chirurgie, což ale uznává jen určité procento žen a mužů. Jak si ale udržet hladkou pleť bez výrazných vrásek i v pokročilém věku? Jde to i bez zásahu skalpelu? V dnešním článku se budeme zabývat tajemstvím krásy žen z celého světa!

Bahenní koupel

Bahenními koupelemi se ženy v Turecku oblažují odnepaměti. Zklidňují pokožku, zbavují ji nečistot, dokonce pomohou i proti stresu a napětí. V bahně jsou obsaženy látky, které jsou pro pokožku nesmírně důležité a užitečné.

Kurkuma

V Indii je kurkuma na denním menu. Je součástí mnoha pokrmů, ale i kosmetických přípravků. Má protizánětlivé a zklidňující účinky, vyhlazuje jizvičky, stahuje póry, zklidní zarudnutí pokožky a celkově působí proti stárnutí pleti. Ženy si připravují obličejové masky s tímto zázračným kořením, aby měly zářivější pleť.

Rýžová voda

V Asii se rýžová voda využívá ke zkrášlování již přes tisíc let, což ale neznamená, že se její používání nějak za tu dobu změnilo. V rýžové vodě se ženy koupou, aplikují ji na vlasy a obličej. Rýžová voda má rozmanité účinky, hydratuje, rozjasňuje, sjednocuje pleť, má i celkové protistárnoucí účinky.

Citronová tráva

V Thajsku vědí, jak si udržet vitalitu. Ženy si z citronové trávy chystají čaj, který jim dodává energii, ulevuje jim od stresu, napomáhá ke kvalitnímu spánku a udržuje v klidu a pohodě trávicí systém. Olejem z trávy si pak masírují bolavé svaly.

Bambucké máslo

Bambucké máslo frčí u žen z východní Afriky, protože udržuje pleť hydratovanou, jemnou a pružnou. Obsahuje zejména kyseliny olejovou, stearovou a linolovou, které bojují proti předčasnému stárnutí. Ženám vyhovuje i to, že obsažený vitamín E chrání pokožku před UV zářením.

Sliz ze šneků

Perfektní účinky šnečího slizu na pleť znali již naši předkové. Většina výrobků ze slizu je barevně neutrální, nijak nevoní a ani nijak nelepí, jak by si možná člověk myslel. Ženy ho nejvíce využívají v Koreji a to například k vyhlazování vrásek, léčení akné i ekzému. Má tedy hojivé účinky, regenerační a hydratační.

Bylinky na pleť

Pro ženy po padesátce mohou být určité bylinky velkým pomocníkem při péči o pleť a udržení mladistvého vzhledu. Některé z těchto bylin jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi, schopností zvlhčovat pokožku a podporovat regeneraci buněk. Mezi tyto vhodné bylinky patří například měsíček lékařský, rozmarýn, heřmánek, růže, aloe vera a černý kořen. Používání těchto bylin může pomoci zlepšit celkový stav pleti a přispět k mladistvému vzhledu. Při péči o pleť by však měly být zohledněny individuální potřeby a případné alergie, a proto je konzultace s odborníkem na péči o pleť nebo bylinkářem vždy vhodná.

Související články

Zdroje: m.magazinplus.cz, styl.instory.cz, brightside.me