Tradiční japonská kuchyně bohatě využívá vařenou rýži, nudle, tofu, rybí maso, mořské řasy i ovoce a zeleninu jak v syrové, tak ve vařené či sterilizované podobě. Málo se solí, zato se nešetří aromatickými dochucovadly typu zázvor a wasabi. Pokud Japonci pijí alkohol, činí tak jen ve večerních hodinách, pivko po tučném obědě v jejich harmonogramu nemá místo. Další zvláštností je, že se tu zcela vynechávají svačiny. A co vás nejspíš úplně překvapí, Japonci ani moc nesnídají.

Ráno jim postačí černá káva nebo hrnek zeleného čaje, který je oproti kávě k lačnému žaludku vlídnější a organismus nabudí sice pozvolna, ale zato na delší dobu. Obědem pak zaženete hlad, avšak neměli byste po něm skončit nehybní s přeplněným břichem, pracovní den přeci pokračuje a musíte být fit. Zeleninový salát s plátkem hovězího nebo rýže s vařenou zeleninou jsou ideální volbou.

V čase večeře se můžeme trochu "rozšoupnout". Jsme už doma a čeká nás jen odpočinek. Nudle s kuřecím masem a zeleninou či ryba s rýží a salátem vytvoří skvělý hlavní chod, ke kterému si můžeme dopřát i skleničku vína (v době diety ale striktně jen jednu!). Jako dezert poslouží čerstvé ovoce nebo bílý jogurt.

Připomeňme, že Japonci nejedí příborem, ale hůlkami, takže do sebe dostávají jídlo po malých soustech a pocitu sytosti dosahují mnohem dříve než hltající Evropané. Objem snědeného jídla je tak o poznání menší. Při japonské dietě proto jezte pomalu a vychutnávejte každé sousto.

Co je třeba dodržovat:

  • Během dne vypijte 2 litry čisté vody.
  • Saláty nesolte ani nedochucujte koupenými zálivkami a dresinky. Pokud nezvládnete sníst syrovou zeleninu "jen tak", ochuťte ji citronovou šťávou, jablečným octem nebo bílým jogurtem.
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, sladkým limonádám a výrobkům s přidaným cukrem.
  • Vyrazit ráno do práce bez snídaně je pro našince přecijen nezvyk. Krajíc chleba nebo rýžový chlebíček je proto povolen.

Místo do posilovny na procházku

Striktní japonskou dietu byste měli držet dva týdny, než začnete do jídelníčku sem tam zařazovat i pokrmy jiných kuchyní. Vždy ale dbejte na vyváženost: pokud se jeden večer neubráníte hranolkám a řízku, druhý den zvolte odlehčené menu založené výhradně na zeleninových pokrmech.

Dobrou zprávou je, že při japonské dietě nepotřebujete rotoped ani činky. Měli byste jen chodit na procházky a používat vlastní nohy místo dopravních prostředků všude, kde je to možné. Od věci není ani jóga, která zharmonizuje tělo a duši. Hubnutí půjde téměř samo.


(Zdroje: https://www.fitzabout.com/nutrition/japanese-weight-loss-diet/, https://savvytokyo.com/3-health-tips-losing-weight-japan/)