Tradiční japonská strava je plnohodnotná, bohatá na ryby, mořské plody a rostlinné potraviny s minimálním množstvím živočišných bílkovin, přidaných cukrů a tuků. Je založena na tradiční japonské kuchyni "washoku", která se skládá z malých pokrmů z jednoduchých, čerstvých a sezónních surovin. Tento způsob stravování je bohatý na živiny a může přinášet řadu zdravotních výhod, včetně lepšího hubnutí, trávení, dlouhověkosti a celkového zdraví. Neméně důležitá je i vizuální přitažlivost japonské kuchyně - jídla se obvykle jedí po malých soustech hůlkami, protože se věří, že tento způsob vytváří bohatou harmonii chutí.

Minimálně zpracované sezonní potraviny

Japonská strava se skládá převážně z minimálně zpracovaných sezónních potravin v různých malých pokrmech. Klade důraz na přirozenou chuť pokrmů, které jsou jen velmi málo ochuceny kořením nebo omáčkami. Strava je bohatá na rýži vařenou v páře, nudle, ryby, tofu, natto, mořské řasy a čerstvé, vařené nebo nakládané ovoce a zeleninu. Může obsahovat také vejce, mléčné výrobky nebo maso, které však obvykle tvoří jen malou část stravy. Přitom obsahuje jen málo přidaných cukrů a tuků.

Jezte jako Japonec

Japonská kultura navíc podporuje konzumaci jídla pouze do 80 % plnosti. Tato praxe odrazuje od přejídání a může přispívat ke kalorickému deficitu potřebnému k hubnutí.

Zelenina bohatá na vlákninu, sójové potraviny a polévky typické pro tradiční japonskou stravu mohou pomáhat snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit sytosti, a tím podporovat kontrolu hmotnosti.

Pokud byste si chtěli na pár týdnů zkusit, jak jedí Japonci, máte šanci. A k tomu ještě můžete zhubnout za poměrně krátkou dobu několik kilogramů, a to bez jo-jo efektu.

Japonská jídla se obvykle skládají ze základního jídla v kombinaci s polévkou, hlavního jídla a několika příloh.

Za základní jídlo je přitom povařována rýže vařená v páře nebo nudle soba, ramen nebo udon. Pak se podává miso polévka z mořských řas, korýšů nebo tofu a zeleniny ve fermentovaném sójovém vývaru - oblíbené jsou však i zeleninové nebo nudlové polévky.

Jako hlavní chod se podávají ryby, mořské plody, tofu nebo natto s volitelným malým množstvím masa, drůbeže nebo vajec. Nejběžnějšími přílohami jsou zelenina, a to syrová, dušená, vařená, smažená, grilovaná nebo nakládaná, mořské řasy a syrové nebo nakládané ovoce.

K pití Japonci konzumují horký zelený čaj nebo studený ječmenný čaj, zatímco alkoholické nápoje jako pivo a saké jsou obvykle vyhrazeny až k večeři. Svačiny jsou neobvyklé a jedí se jen zřídka.

Benefity japonského stylu

Tradiční japonská strava je spojována s řadou zdravotních přínosů. Je bohatá na živiny a prospěšné látky, včetně vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a vitaminů A, C a E. K množství živin v této stravě přispívá zelenina, která se často vaří ve vývaru ze sušených ryb a mořské zeleniny, čímž se zmenší její objem a zvýrazní se chuť, takže pak můžete sníst větší množství.

Hurá na dietu

Všechny tyto principy dodržuje i dvoutýdenní dieta, která nabízí dostatečné množství mořských řas a zeleného čaje. Oba jsou skvělým zdrojem antioxidantů a mnoho pokrmů z ryb a mořských řas poskytuje omega-3 tuky, které podporují zdraví mozku, očí a srdce. Kromě toho, že zhubnete, dokonce uděláte i něco pro své zdraví. A možná se tento způsob stravování stane i vaším oblíbeným a zůstanete u něj.

Ale pozor, protože jsou tu i potraviny, kterým se po celou dobu diety budete muset vyhnout. Patří k nim mléčné výrobky, červené maso a drůbež, vejce, nadměrné množství tuků, olejů a omáček, veškeré pečivo a zpracované nebo sladké potraviny. Zároveň se připravte na to, že budete jíst jen třikrát denně, protože svačiny do japonského stolování nepatří.

Vzorový jídelníček na tři dny

1. den

Snídaně: polévka miso, rýže vařená v páře, natto a salát z mořských řas.

Oběd: soba nudle ve vývaru dashi, grilovaný tuňák, kapustový salát a vařená zelenina.

Večeře: nudlová polévka udon, rybí koláčky, edamame a zelenina naložená v octě.

2. den

Snídaně: polévka miso, rýže vařená v páře, omeleta, sušený pstruh a nakládané ovoce.

Oběd: mušlová polévka, rýžové kuličky obalené v mořských řasách, marinované tofu a vařený zeleninový salát.

Večeře: polévka miso, sushi, salát z mořských řas, edamame a nakládaný zázvor.

3. den

Snídaně: nudlová polévka udon, vařené vejce, krevety a nakládaná zelenina.

Oběd: houbová polévka shiitake, rýžové koláčky, smažené hřebenatky a dušená zelenina

Večeře: polévka miso, rýže vařená v páře, zeleninová tempura a losos nebo tuňákové sašimi.

Pokud nevěříte, vyzkoušejte!

Zdroje: www.healthline.com, https://sjidelnicek.cz/japonska-dieta/, vitalitis.cz