Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, de.wikipedia.org, www.prozeny.cz

Staré japonské umění vám pomůže relaxovat

Naučit se relaxovat během dne je dovednost, která je neobyčejně cenná. Ne všem vyhovují stejné metody, proto se hodí trochu zapátrat a zjistit, co pro sebe můžeme každý den udělat.

Vyzkoušejte například jednoduché mačkání prstů na rukou, a pokud se vám zalíbí, podívejte se i na další cviky Jin Shin Jyutsu. Hodit se budou kdykoli a kdekoli. Navíc prý touto starobylou technikou můžete ovlivnit víc než jen pocit odpočatosti, ale také své celkové zdraví, což potvrzují i vědci.

Podívejte se, jak může takové prosté procvičení vypadat. Prsty na ruce podle Jin Shin Jyutsu reprezentují starosti, obavy, hněv, nejistotu a sebevědomí. Každý prst zvlášť obejměte prsty vaší druhé ruky, mírně zmáčkněte a držte minutu až dvě:

Zdroj: Youtube

Japonské Jin Shin Jyutsu

Tento cvik už za pět minut slibuje celkové uvolnění, vnitřní pokoj i odplavení stresu. Jde o techniku Jin Shin Jyutsu (Džin-šin-džutcu), která napomáhá vrátit tělu rovnováhu. Jde o starodávný způsob samoléčby z Japonska, zakládá se na proudění energie, respektive 26 párových „bezpečnostních zámků“ těla, díky jejichž stimulaci může každý napomoci zlepšení svého zdraví.

Na začátku dvacátého století se prastarému umění začal věnovat Jin (někyd také Jiro, Džiro) Murai, který jej znovuobjevil v díle Kodjiki (Kodžiki). I tento propagátor japonského učení napřed pečoval o své vlastní zdraví a později se věnoval i osvětě. Jeho studentka Mary Burmeisterová pocházející z amerického Seattlu, pak představila Jin Shin Jyutsu v západním světě.

Související články