Co si budeme povídat, na kráse kačenka česká příliš nepobrala. Na druhou stranu u houby jde hlavně o chuť, a ta je podle jejích milovníků přímo delikatesní. Najít ji můžeme i brzy zjara, a tak se stává prvním úlovkem roku mnoha houbařů.
Roste hlavně v listnatých lesích, ale často se objevuje i mimo ně – třeba v parcích, sadech i na zahradách. Uvidíte-li v přírodě planou třešeň, máte velkou naději, že pod ní na jaře alespoň pár kačenek najdete. Možné je to také na březích potoků a na osluněných loukách.
Chcete vědět o kačenkách více? Pomůže youtubové video z kanálu Šumavská houbička:
Jemná smržovitá houba
Kačenky jsou ceněné v kuchyni pro svoji jemnou chuť, znalci ji přirovnávají ke smržům. Má ale také pár úskalí, o kterých je dobré vědět dřív, než se na ně vydáme. Za prvé jde o velmi křehkou plodnici, se kterou také podle toho musíme od počátku nakládat. Určitě se nemůžeme snažit vytrhnout ji ze země jako třeba hřib.
Jediné, čeho bychom dosáhli, by byla houbová drť mezi prsty. Houbu tedy opatrně odřízneme a položíme do košíku. Tady také pozor, i když najdeme hodně kačenek, měli bychom je domů přinést v malé vrstvě, jinak se se spodními kusy můžeme rovnou rozloučit.
Hlavně opatrně
Hodně ohleduplnosti vyžadují kačenky také při kuchyňské přípravě, kde svojí jemně kořeněnou chutí podle znalců většinu lidí doslova okouzlí. Využít je můžeme do míchaných vajíček, k masu nebo je dokonce můžeme zapéct naplněné mletým masem podobně jako papriky.
V tomto případě je ale potřeba myslet na to, že před plněním musíme kačenky spařit horkou vodou, která z nich udělá vláčnější surovinu. Zcela čerstvé houby bychom nezvládli naplnit tak jemně, aby se nerozpadly.
Konzumace přináší riziko
I když je kačenka považována za jarní houbovou královnu, nebylo by správné opomenout jisté riziko, které s sebou její konzumace může přinášet. Některým lidem její požití může způsobit alergickou reakci v podobně akutních zažívacích problémů. Nejčastěji (ačkoliv i tak velmi zřídka) se objevuje silné zvracení, doprovázené dalšími projevy nespokojenosti trávicího traktu.
Nejprve raději ochutnejte
Při prvním kontaktu s kačenkami je proto doporučováno nejprve ochutnat jen malé množství. Je velmi pravděpodobné, že budete jen příjemně překvapeni, ale bylo by zbytečné riskovat jakékoliv problémy. Pokud ochutnávka nezpůsobí žádné potíže, pak s chutí do toho a můžete si s přáteli nad talířem plněných kačenek směle popřát dobrou chuť.
Zdroje: living.iprima.cz, www.myko.cz, www.toxicology.cz