Jaro je ideální čas pro celkovou očistu organismu. Jedinci nad padesát by se měli zaměřit především na detoxikaci jater a střev. A právě k tomu je naprosto dokonalá červená řepa. Snadno dostupná zelenina, která má na naše zdraví i další příznivé účinky. Navíc nestojí moc peněz, a hlavně i výborně chutná.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Chcete se o zázračných účincích řepy dozvědět více? Podívejte se na YouTube video na kanálu Elli Staníková:
Proč je červená řepa zdravá
Červená řepa je nutričně velmi užitečná zelenina, která pomáhá čistit naše tělo. Obsahuje nejen vitamíny A, B, C a K, které podporují zdraví očí, imunitního systému a zdravou srážlivost krve, ale i důležité minerály jako železo, draslík a hořčík. Napomáhají správné funkci svalů, nervového systému a metabolismu. Červená řepa je také plná mnoha dalších výživných látek a antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem.
Její pravidelnou konzumací úspěšně předejdete kornatění tepen, podpoříte činnost jater a pokud máte vysoký tlak, bude brzy nižší. Tato chutná zelenina je bohatá na vlákninu, takže výborně podporuje dobré trávení a peristaltiku střev. Stejně tak dokonale podpoříte detoxikaci jater, čímž posílíte celkovou imunitu organismu.
Jak konzumovat červenou řepu
Výhodou červené řepy je její variabilita. Můžete ji jíst v syrovém stavu, a to jako kousky pokrájené a dochucené zeleniny nebo čerstvé šťávy. Červenou řepu můžete také vařit, dusit, ale i péct. A výborná je i nakládaná nebo fermentovaná.
Jarní očista červenou řepou
Právě teď na jaře si zařaďte červenou řepu pravidelně do jídelníčku, a to alespoň 3x týdně. A pokud chcete pro své tělo udělat opravdu maximum, pijte šťávu z červené řepy každý den ráno na lačno po dobu 3 až 4 týdnů.
Recept na vynikající čistící salát
Základem tohoto nejen ozdravného, ale i na chuť výborného salátu jsou jen 4 suroviny. Základem je samozřejmě červená řepa. Nejprve si oloupejte 2 až 3 ks červené řepy a uvařte ji do měkka v osolené vodě. Po vychladnutí ji nakrájejte na malé kostičky a vložte je do salátové mísy.
Následně oloupejte 2 středně velké cibule, pokrájejte je najemno a přidejte je k řepě. Přidejte na ochucení extra panenský olivový olej, ocet a podle chuti sůl a pepř. Takto dejte salát zhruba na 60 minut odležet do lednice. Pokud chcete, lze salát přelít i vaší oblíbenou zálivkou.
Pár tipů na závěr
Řádnou jarní očistu podpořte také dostatečným pitným režimem a dostatečnou konzumací čerstvého ovoce a zeleniny. Z jídelníčku byste měli omezit, nebo nejlépe zcela vyřadit, rafinované cukry. A nezapomeňte ani na dostatečnou dávku aktivního pohybu.
Zdroje: www.irecept.cz, www.prozeny.cz, www.pestryjidelnicek.cz