Procházka lesem je lék

Jarní očista s pomocí stravy a bylin: Jak docílit skvělého výsledku

Blíží se jaro, den se prodlužuje, je čas „probudit se ze zimního spánku“. Jak vyzrát na jarní únavu, pročistit a posílit tělo? Jak postupovat radí bylinářka a farmaceutka Jana Zadražilová.

Receptem je vhodná strava, pohyb a bylinky. Unavení jsme často proto, naše trávicí soustava musí neustále zpracovávat těžké pokrmy. Je třeba jí odlehčit, do jídelníčku zařadit dary jarní přírody a očistné bylinné čaje.

Mají detoxikační kůry smysl?

Ano, pokud jsou prováděny správně, bez extrémů a s ohledem na individuální dispozice každého z nás. Po měsíční kůře bychom se měli cítit lépe, svěže, mít více energie. Neměli bychom se po ní „osypat“, mít průjem ani příliš rychle hubnout. Postupujeme jemně, s ohledem ke svému tělu, zjišťujeme, co nám dělá dobře a co ne. Pokud detox těla přirovnáme k úklidu bytu, kde máme nepořádek, nebudeme vysypávat všechny zapomenuté šuplíčky najednou, ale začneme úklidem chodby. Proto se při očistě těla soustředíme nejprve na trávicí soustavu. Průchodná a zdravá střeva jsou základem, bez nich žádná očista smysl nemá.

Jak máme střeva pročistit?

Základem je dostatek vlákniny, ať už ve formě zeleniny, nebo speciálních přípravků. Existují různé typy vlákniny (psyllium, jablečná, rozpustná..) a je třeba vyzkoušet, který nám bude svědčit. Každopádně vlákninu do stravy přidáváme postupně a nezapomínáme dostatečně pít.  Pozor na to, že  na sebe nabaluje nejrůznější látky. To může být při očistě ku prospěchu, ale ne pokud užíváme léky. Mezi jejich podáváním a konzumací vlákniny je třeba udržovat odstup.

Další pomůckou pro nastartování dobrého trávení jsou byliny obsahující hořčiny (viz níže). Podpoří funkci žaludku, aby přijatou potravu co nejlépe zpracoval. Pokud ji tento orgán nenatráví, jak by měl, nebude správně probíhat ani trávení ve střevech.

Pokrm obohacený naklíčenou čočkou a čerstvými bylinamiPokrm obohacený naklíčenou čočkou a čerstvými bylinamiAutor: Shutterstock.com / Hirundo

Jak by měl vypadat jídelníček při jarní očistě?

Základ by měla tvořit zelenina. Tomu běžný talíř, na kterém najdeme pár kousků zeleniny na ozdobu, neodpovídá. Ovšem nemusí se jednat pouze o zeleninu syrovou, ale i tepelně upravenou. Existuje tolik druhů zeleniny, že i když vyloučíme ty, které třeba hůře trávíme a nadýmají nás, stále máme z čeho vybírat. K zelenině přidáme kvalitní složené sacharidy (brambory, celozrnnou rýži, proso, pohanku…), kvalitní tuk a bílkovinu (maso sýr, vejce, ořechy, luštěniny). Bílkovina by neměla chybět, nejen kvůli zasycení a stavbě svalů. Z aminokyselin v ní obsažených se staví většina enzymů v těle, bez nich nebude fungovat trávení ani imunita. Vegetariáni, a zvláště pak vegani musí vést v patrnosti, že ne všechny druhy luštěnin a ořechů obsahují všechny aminokyseliny, na rozdíl od masa. Z rostlinných zdrojů je získat lze, ale je třeba znát jejich složení a vhodně je kombinovat. Bílkoviny bychom měli přijímat přiměřeně, abychom byli sytí, ale po takových dávkách v průběhu dne, abychom je v pohodě strávili. Mnohé potraviny obsahují více složek najednou – například ryby a ořechy nám dodají bílkoviny i prospěšné tuky, v obilovinách najdeme kromě cukrů i jisté množství bílkovin.  

Vycházet bychom měli z kvalitních surovin. Tedy místo přesolené a aditivy obohacené šunky nebo salámu si připravit kvalitní maso. Pokud máme možnost, tak raději v biokvalitě nežli z velkochovu, kde zvíře nevidělo slunce – kromě etických důvodů se liší i složení a kvalita masa. Maso pak ideálně nesmažíme, negrilujeme, ale povaříme, podusíme, nebo upečeme na vodě.

zdravý dezert - ovocné smoothie s lístky trnky a violkyzdravý dezert - ovocné smoothie s lístky trnky a violkyAutor: Shutterstock.com / Hirundo

Sladkosti a brambůrky musíme zcela vynechat?

Vynechat bychom měli nejen jednoduché cukry (kromě ovoce) a smažené a přesolené pokrmy, ale také konzervované potraviny, polotovary, fast food, bublinkové nápoje. Nejde ani zdaleka jen o zbytečné kalorie. Například brambůrky svou přemírou soli zatěžují ledviny. Sůl váže vodu, máme sklon k otokům, a pokud to trochu zjednodušíme - více vody v cévách znamená vyšší tlak. Zdravé střevní mikroflóře sůl také neprospívá, zrovna tak jako konzervanty. A právě tato neviditelná armáda pomocníků je jedním z pilířů zdraví a vitality. Oželíme rovněž alkohol (případně jiné drogy), omezit a ideálně vynechat bychom měli kouření. Pokud přestat nedovedeme, musíme tělo o to více čistit a doplňovat mikroprvky, které nám kouření odebírá.

Vyplatí se měsíc vydržet a jarní očistnou kůru založenou na zdravém jídelníčku striktně dodržovat. Poté bychom měli pocítit její přínos. Dodržovat ji celoročně samozřejmě můžeme, ale pro většinu lidí je to příliš náročné. Výjimečně zhřešit nevadí, pokud máme zdravý základ. A před plánovanou oslavou, na které si dopřejeme trochu těžších dobrot, si můžeme dát čaj na podporu trávení. Ke zcela nezdravému složení stravy se většinou nevrátíme, pokud jsme zakusili, jak dodře nám při zdravějším a lehčím jídelníčku bylo.

Tučnější jídla stačí omezit, což na jaře často činíme přirozeně - v zimě jsme je potřebovali pro zahřátí, s prodlužujícím se dnem a rostoucí teplotou je rádi nahradíme lehčími jídly. A pomalu tak shazujeme i zimní tukové zásoby.

léčivé a jedlé jarní bylinkyléčivé a jedlé jarní bylinkyAutor: Shutterstock.com / Hirundo

Mohou nám pomoci také bylinky? A jaké?

Cenným podpůrným prostředkem při jarní očistné kůře jsou bylinné čaje, které nastartují trávení a vylučování toxinů (ale pozor, bez vhodné stravy, tedy pročištění a zhojení střev, samy příliš nepomohou).

Mezi léčivé rostliny podporující zdravé trávení patří artyčok, čekanka, smetanka, pelyněk, hořec zeměžluč, vachta, smil, andělika, dobromysl, mateřídouška, heřmánek, meduňka, máta, oman, borůvka, pýr, jestřabina, yzop, ostropestřec měsíček a další.

Každému může svědčit trochu jiná směs, ale rozhodně by v ní měly být jak rostliny obsahující hořčiny a tedy podporující žaludek, tak druhy působící příznivě na játra a na slinivku. Občas opomíjená slinivka také velmi důležitá – vylučuje nejen inzulín, hormony regulující hladinu krevního cukru, ale i trávicí enzymy. Mezi rostliny, které její činnost podpoří, patří například borůvka, fazol pýr, oman, jestřabina, čekanka, jablečník, hořec, smetanka.

Po čistícím čaji bychom neměli dostat průjem, taková očista prospěšná není. I kdybychom po ní zhubli, protože jsme skutečně o obsah střev lehčí, jakmile kůru ukončíme, střeva se opět zaplní a zase přibereme.

Léčivé rostliny a zelenina v jenom – to je jarní zelené lupení, které začíná rašit a přímo nás vybízí, abychom ho využili. Plné života jsou jarní saláty, rukola, polníček, čekanka, a také plané rostliny – jetel, jitrocel, sedmikráska, bršlice, popenec... Velmi vděčné a na hořčiny bohaté jsou pampeliškové listy. Plané byliny můžeme pojídat nejen syrové, ale i lehce spařené, blanšírované, nebo třeba v polévce. Dokonce i rozvíjející se listy stromů můžeme ochutnat - například lípu, buk, pročišťující břízu…

Pokud nemáme vlastní zahrádku, nebo možnost zajít si na louku daleko od silice, poslouží i rozmanité zelené potraviny, jako je mladý ječmen či sladkovodní řasa chlorela. Ale pozor, že ani tyto produkty nemusí každému „sednout“ – pokud po nich máme trávicí obtíže, neužíváme je.

Snadným a také velmi levným způsobem, jak obohatit jídelníček o sílu jarních rostlin, jsou naklíčená zrna a semena. Naklíčené luštěniny jsou navíc zdrojem bílkovin, díky enzymatickým procesům při klíčení snáze stravitelných.

Mají při péči o trávicí trakt význam probiotika?

Na začátku kůry přínos většinou nemají. Pokud máme střevo v nepořádku, zatížené a zanešené, nemají se pořádně kde uchytit. Ovšem po pročištění a zprůchodnění střeva můžeme v zahrádce našeho těla hodné bakterie s úspěchem pěstovat. Jedinou cestou nejsou jen jogurty nebo probiotika v kapslích. Skvělým přírodním zdrojem je mléčně kvašená zelenina – obnovuje střevní mikroflóru, navíc je snáze stravitelná a plná vitamínů. Jedná se nejen o tradiční kysané zelí, ale i jakékoli další druhy, které si můžeme snadno sami naložit.

Vhodný je i kefír z takzvané tibetské houby, kombucha a další fermentované nápoje.  

Procházka lesem je lékProcházka lesem je lékAutor: Shutterstock.com / Liderina

Důležitý je i pohyb, ale při jarní únavě se nám do něj mnohdy nechce…

Nemusíme začínat nijak zhurta. Nejlepší je vyjít si do přírody, zhluboka se nadýchat čerstvého vzduchu, zadívat se do sluníčka, protáhnout. Procházku si může dopřát skoro každý, ta nás nevyčerpá. Postupně, podle chuti, můžeme přidat běh, nejrůznější cvičení. Přednost bychom však měli dávat pohybu na čerstvém vzduchu. Započítat lze i jarní úklid, při kterém otevřeme okna a vše pořádně vyvětráme. A dům či byt uklízíme spolu s tělem. 

A co jarní půsty?

Jarní půsty nám mohou skutečně prospět. Půst má pročišťující schopnost, protože trávicí soustavě odlehčí, aby se mohla v klidu zregenerovat. Ovšem den trvající půsty jsou zcela dostatečné, a ani takové si nemůže dovolit každý. Nejsou vhodné pro lidi se zdravotním omezením, pro děti, starší lidi, těhotné. Komu denní půst nevyhovuje, může vyzkoušet půst částečný, intervalový. Spočívá v delších časových úsecích mezi jednotlivými pokrmy, ideálně do půstu zařadíme noc. Poslední jídlo si dáme třeba v pět večer, první až v deset dopoledne.

Ale i když nedržíme žádnou formu půstu, neměli bychom přes den neustále něco uždibovat. Pauza na trávení mezi jídly je důležitá. Pokud nám začne škrundat v břiše, chvíli vydržíme, pokud můžeme. Právě v tu dobu se totiž zažívací trakt čistí. Abychom mohli prospěšné pauzy v pohodě dodržovat, neměli bychom mít hned dvě hodiny po jídle hlad. Pokud je tomu jinak, buď jsme jedli málo, anebo pokrm neměl vhodné složení – častou příčinou je, že neobsahoval dostatek bílkoviny a místo toho v něm bylo hodně rychlých cukrů. Pokud si ráno dáme vločkovou kaši s ovocem na sladko, chybí v ní právě ona bílkovina a za chvíli jsme opět hladoví. Rychlé a pomalé cukry nestačí. Ovšem pokud přidáme ořechy, tvaroh či jogurt, zasytí nás snídaně na delší dobu, a zároveň má správné složení. A pokud nejsme na sladké, klidně si ji dáme naslano, s houbami, ořechy, vajíčkem, sýrem či masem.

Mgr. Jana Zadražilová vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci, nyní si vzdělání rozšiřuje na Škole klinické naturopatie, dvojoboru západní fytoterapie a nutriční medicína. Zájem o léčivé rostliny a celostní přístup k uzdravování ji přivedl do pražského bylinářství Kindl, kde poskytuje poradenství. Aktivní zůstává i v oboru farmacie, působí v lékárně OC Green Park v Benešově. Konzultaci si můžete domluvit také na jejích webových stránkách www.fytafit.cz.

Akční letáky