Podle tradiční čínské medicíny jsme zdraví tehdy, pokud jsou principy jin a jang v našem těle v harmonii – v přirozeném a vyváženém vztahu. Když jedna síla příliš vzroste a tato nerovnováha trvá příliš dlouho, systém vykolejí – a my onemocníme.
V důsledku nerovnováhy sil jin a jang (ať již jde o přebytek nebo nedostatek) vzniknou zpočátku nevinné potíže, které se však časem mohou změnit ve vážnou chorobu, tvrdí zastánci tradiční čínské medicíny.
Jin a jang – vitální síly
Veškerý život se podle tradiční čínské medicíny opírá o dva faktory: hmotu (jin) a energii (jang). Každý člověk má určitou základní konstituci a tím i dispozice k poruchám. I když se cítíme zdravě, je dobré vědět, zda jsme typ jang (tzv. „horký“) nebo jin („studený“), protože pak můžeme prostřednictvím odpovídající výživy zachovat své zdraví a případné malé potíže včas vyrovnat.
Také potravinymají svůj temperament
Výživa musí padnout jako dobře střižený oblek, tvrdí čínské přísloví. Vyvážená strava udržuje tělo zdravé a pomáhá předcházet onemocněním, případně je léčit. Podle tradiční čínské medicíny se i potraviny a nápoje dělí na jang a jin. Podle své schopnosti vyvolávat teplo nebo chlad se pak dále rozdělují na
- horké,
- teplé,
- neutrální,
- osvěžující,
- studené.
- pálivě ostrá koření (pepř, chilli, muškát, zázvor a skořice),
- jehněčí a kozí maso, uzeniny, pečené a grilované potraviny (např. steak),
- vysokoprocentní alkohol, svařené víno, fenyklový čaj.
- drůbež, většina ryb,
- ovčí a kozí sýr,
- polévky a zeleninové směsi,
- tykev, fenykl, jedlé kaštany, většina sušených natí a bylin,
- ocet, ostré koření, cibule, česnek, koriandr, majoránka,
- sušené ovoce, rozinky, vlašské ořechy,
- pohanka, káva a kávovina,
- červené víno.
Potravinami s lehce ohřívající a neutrální kvalitou můžeme vyrovnat nedostatek pohybu, vychlazenou stravu a citové kolísání.
- celozrnné obiloviny a chléb z nich,
- zelenina s pevnou konzistencí jako karotka, fazole, zelí, celer, ořechy a luštěniny,
- telecí a hovězí maso (vařené nebo dušené), divočina, vejce,
- máslo, kravské mléko, sladká smetana,
- med, slad, sladové pivo,
- hroznová šťáva.
Použití osvěžujících potravin by podle tradiční čínské medicíny mělo být podobné jako užití teplých potravin: Měli bychom je jíst pravidelně v malých množstvích jako přílohu. Tyto potraviny a nápoje posilují jin, v létě a při stavech horkosti by měl být jejich podíl zvýšen a naopak v zimě a při stavech chladu snížen.
Přílišná konzumace těchto potravin vede po delší době ke zchladnutí „ohně trávení“, objevují se problémy s trávením, oslabení odolnosti, poruchy látkové výměny a citlivost na chlad. Tradiční čínské rozdělení řadí k osvěžujícím potravinám:
- většinu zeleniny,
- domácí ovoce,
- sojové výrobky,
- houby,
- výrobky z kyselého mléka jako tvaroh, kefír aj., měkké sýry,
- ovocné a bylinné čaje,
- bílé víno, šampaňské, pšeničné pivo.
Studené a osvěžující potraviny je proto lépe konzumovat povařené. Patří sem:
- syrová strava a všechny chemicky a průmyslově připravovené výrobky,
- některá zelenina (rajská jablka, okurky, cukety),
- exotické a jižní ovoce (kiwi, pomeranče, ananas, mango),
- jogurt, zmrzlina, umělý pokrmovýtuk, sůl,
- většina ovocných a zeleninových šťáv,
- ovocné a aromatizované čaje,
- mátový čaj, černý čaj,
- minerální vody.
Jak se stravovat rovnovážně
- Základní součástí jídelníčku by měly být potraviny neutrální, teplé a osvěžující.
- Podle tradiční čínské medicíny jsou slezina a žaludek tzv. orgány „středu“, rozdmychávají a vyživují „oheň“ trávení. Posílíme je neutrálními potravinami, zvláště plnohodnotnými obilovinami.
- Vaříme podle ročních období: Na jaře a v létě bychom měli používat více osvěžujících přísad, které doplníme malým množstvím chladných potravin, nebo pít čaje a šťávy s osvěžujícím až chladným účinkem. Na podzim a v zimě zase musíme zvýšit podíl teplých potravin a přidat malé množství horkých.
- Pokud máme v létě jako hlavní jídlo salát, podáme nejdříve horkou polévku, pokud podáváme pečené maso, doplníme je výhonky, ovocem nebo zeleninou.Dbáme na vyváženost: Všechny pokrmy by měly mít celkový harmonický účinek z hlediska termického i chuťového. Proto kombinujeme přísady s rozdílným tepelným účinkem.
- Jíme vařené pokrmy. Vařené a teplá jídla jsou nejlépe stravitelná, dodávají energii a zanechávají skutečný pocit nasycení.
Výživa podle pěti prvků
Jaro je ve znamení dřeva
Vhodné jarní potraviny mají kyselou chuť a značná část z nich je zelená. Na jaře bychom měli konzumovat lehkou potravu kyselé chuti, která podporuje energii jater a žlučníku. Při oslabení obou těchto orgánů je vhodné přidat i sladkou chuť.
Podle čínské medicíny kyselá chuť „uchovává tělesné šťávy.“ Kdo sportuje a hodně se potí, nebo kdo se zdržuje v suché místnosti, měl bych pít kyselé osvěžující ovocné čaje, nebo jíst ovoce a kompoty.
Také při horečce (stoupá jang) se doporučuje jíst nakysle osvěžující pokrmy. Opatrně při jídle kysele chladných potravin (jogurtu, jižního ovoce, rajčat a dalších). Převaha těchto potravin oslabuje žaludek a slezinu, z dlouhodobého hlediska pak celý organismus.
Které potraviny se řadí k prvku dřeva
Teplé: zelené obilné zrno, granátové jablko, švestka, ocet, petržel, slepičí maso, třešňová šťáva.
Neutrální: předvařená pšenice bulgur, kuskus, špalda,ostružiny, maliny, kvasnice, šípkový čaj.
Osvěžující: pšenice, kyselá jablka a třešně, rybíz, jahody, brusinky, mandarinky, pomeranče, angrešt, borůvky, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, kachní maso, tvaroh, kyselé mléko, ibiškový, slézový a meduňkový čaj, sekt, bílé víno.
Studené: pšeničné klíčky a výhonky, ananas, kiwi, citron, výhonky fazole mungo, šťovík, rajče, jogurt.
Recept pro jarní období
Šťavnatá zeleninová pánev s pšenicí
Pokrm je osvěžující; doplňuje jin a vytváří šťávy.
Potřebujeme
- pšenici nebo pšeničný bulgur (D)
- cuketu (Z)
- jarní cibulku (K)
- rajče (D)
- pepř (K)
- sůl (V)
- sezamový olej (Z)
- bílý jogurt (D)
- petrželovou nať (D)
Vysvětlivky: D = dřevo, O = oheň, Z = země, K = kov, V = voda
Jak na to
Pšenici nebo bulgur uvaříme podle návodu na obalu. Na lžíci sezamového oleje krátce podusíme pokrájenou cuketu, rajče a jarní cibulku a promícháme s uvařenou pšenicí (bulgurem).
Hotový pokrm osolíme a opepříme, přidáme do něj polévkovou lžíci bílého jogurtu a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Helena Toušková, foto Hana Toušková