Zdroje: www.svetplodu.cz, hubnujidlem.cz

Začněte na jaře očistu pomocí přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je často používaný jako redukční dieta k hubnutí, ale za postěním je toho ještě mnohem víc. Princip spočívá v tom, že si každý zvolí rytmus, během kterého se bude postit a jíst. Jde o to ohraničit a také zredukovat čas, kdy jíme, na několik hodin denně. Zbytek dne či noci je potom půstem, kdy je nutné doplňovat tekutiny, ale pokud možno bezkalorické. To znamená, že ideálně budete během půstu pít vodu, bylinné neslazené čaje, případně i kávu, ale bez mléka či cukru. Proč tak striktně?

Co se děje v těle během přerušovaného půstu?

Celá tato metoda spočívá v tom, že během půstu začne tělo spotřebovávat, co má uložené, ale je toho ještě víc.

  • Během prvních dvou hodin od začátku půstu je hladina krevních cukrů ještě vysoká.
  • V době od 2 do 5 hodin od začátku půstu se hladina cukrů vrací k normálu.
  • 5–8 hodin vaše tělo už začíná pociťovat, že jste dlouho nejedli, ale nejde ještě o skutečný hlad. Tělo teď zpracuje maximum z posledního jídla.
  • 8–10 hodin po posledním jídle je dobou, kdy játra spotřebují poslední rezervy glukózy. Poté nastává takzvaná glukoneogeneze, během níž začne tělo půst. Tělo začne vytvářet potřebnou glukózu z tuků a začne spalovat kalorie.
  • 10–12 hodin od počátku půstu už nemá tělo žádné nebo jen zbytky glukózy. Můžete se začít potýkat s nervozitou. Tělo začíná používat víc tuku, aby si zachovalo funkčnost.
  • Mezi 12 a 18 hodinou postění už je tělo ve stavu, který se označuje jako ketóza. To je právě čas, na který jste celou dobu čekali. Tuk je použit k fungování těla, které začíná spalovat co jste měli uloženo od Vánoc.
  • Postíte-li se celý den, vaše tělo zažije autofagii.

Přerušovaný půst pomůže na jaře nastartovat organizmus

Během půstu tělo produkuje méně látek podporujících zánět v těle. Jde proto také o stav, ze kterého prospívá i mozek, srdce a metabolismus. Později tělo nejen spaluje tuk, což pomáhá hubnutí, ale také pročišťuje tělo. Buňky se začnou zbavovat nepotřebných částí. Dochází k sebeočištění až omlazení buněk. Tento stav se naplno rozjíždí ale až po 24 hodinách půstu a nazývá se autofagie. Přerušovaný půst se proto používá nejen jako způsob hubnutí, ale také k očištění organizmu. Autofagie je někdy nazývána cestou k optimalizaci organizmu, tělo recykluje a čistí se.

Jaro začněte půstem

Samotný přerušovaný půst můžete začít velmi jednoduše jen vynecháním prvního nebo posledního jídla. V podstatě je jen na vás, jakou část dne a noci se budete postit. Začátečníci si můžou zvyknout na rytmus 12-12, respektive dvanáctihodinový půst a stejně dlouhou pauzu, kdy mohou konzumovat potraviny. Po zaběhnutí do rytmu mohou postupně zvyšovat na 14-10, 15-9, 16-8 a tak dále.

K přerušovanému půstu není třeba ani speciální jídelníček

Během fáze, kdy můžete jíst, je vše povolené, ale samozřejmě se doporučuje střídmost a zdravá strava. Jako vždy i u přerušovaného půstu jde o jednoduchou matematiku, kde je na jedné straně rovnice příjem a na druhé kalorický výdej. Pokud se budete přecpávat a jíst velmi kalorická nezdravá jídla, pak ani efekt půstu nemůže být nijak závratný.
Pokud se rozhodnete pro přerušovaný půst, nepotřebujete k tomu nic víc, než se dobře informovat a najít si svůj vlastní rytmus. Nicméně vřele doporučuji jednoduchou aplikaci do telefonu, kde si budete jen vést záznamy o absolvovaných hodinách půstu. Záznamy jsou přehledné i motivující a ideální pro ty, jež mají rádi seznamy a odškrtávání provedených úkolů.