Vysoký krevní tlak řeší v poslední době poměrně vysoké procento populace. Netrpí jím jako kdysi jen starší lidé, ale velice často postihuje i střední a mladou generaci. Nebezpečí hypertenze tkví v tom, že jsou cévy vystavené většímu náporu krve, který je může poškodit. Tento stav vede často ke vzniku srdečních a ledvinových onemocnění, k mozkovým nehodám a mnoha dalším vážným zdravotním problémům. Podpořte tedy svůj tlak zdravým životním stylem s dostatečnou dávkou pohybu a také správně volenými potravinami.
Vysoký krevní tlak je nemoc a musí se léčit. Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanále Nemocnice Na Homolce:
Vysoký krevní tlak
Hypertenze je mnohdy nazývaná tichým zabijákem. Nevyvolává totiž žádné závažné příznaky a vaše tělo může poškozovat bez povšimnutí. Kontrolujte si tedy krevní tlak pravidelně a vysoké hodnoty vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Mezi rizikové faktory nepatří jen nevhodný životní styl, ale často i rodinná anamnéza. Vyhýbejte se potravinám s obsahem sodíku, naopak jezte ty s vysokými dávkami vápníku, draslíku, hořčíku a vlákniny. O které se konkrétně jedná?
Skořice
Známé voňavé koření je doslova nabité antioxidanty, které chrání tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Zároveň má skořice silné protizánětlivé vlastnosti, pomáhá tělu bojovat s infekcemi a urychlovat hojení poškozených tkání. Koření ovlivňuje pozitivním způsobem kardiovaskulární systém a napomáhá k lepší pružnosti cév a žil. Účinně také snižuje hladinu nezdravého cholesterolu a reguluje krevní tlak.
Česnek
Tato aromatická zelenina byla oblíbená už ve starověkém Řecku. Kromě toho, že dokonale snižuje hodnoty vysokého tlaku, jedná se zároveň o silné přírodní antibiotikum. Česnek pomáhá lidem se srdečními chorobami, snižuje také hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Kromě toho zabraňuje i vzniku krevních sraženin.
Čerstvé bylinky
Krevní tlak dokáží snižovat i některé bylinky, a proto je pravidelně využívejte k přípravě pokrmů. Využívejte především bazalku, skořici, tymián a rozmarýn.
Listová zelenina
Zcela jistě neopomínejte ani pravidelnou konzumaci čerstvé listové zeleniny, která je bohatá na draslík. Pomáhá tak ledvinám likvidovat sodík z moči, což způsobuje snížení tlaku. Dopřávejte si tedy především rukolu, kapustu, římská salát, špenát a švýcarský mangold.
Ryby
Stejně tak byste měli jíst ryby, které jsou zdrojem libového proteinu a omega-3 mastných kyselin, jež pomáhajících snižovat nejen krevní tlak, ale i záněty v těle a příznivě ovlivňují zdraví srdce a cév. Nejlepší je losos, sardinky, sleď, makrela, pstruh nebo kapr.
Zdroje: www.actualno.com, www.primulus.cz, www.tlakomery.cz