Zdroj: www.celostnimedicina.cz, www.lidovky.cz, www.vitalia.cz, MUDr. Petr Chmura

Játra jsou životně důležitý orgán, ke kterému se ale někdy chováme trochu macešsky. Přitom mají v našem těle téměř 500 funkcí, mezi ty nejdůležitější (a nejznámější) patří zpracovávání živin vstřebaných trávicím traktem a jejich přeměna na energii, ovládání hladin tuků, aminokyselin a glukózy v krvi, boj proti infekcím v krevním oběhu, neutralizace, ničení a vylučování toxinů, výroba žluči, výroba a regulace hladiny mnoha hormonů a také tvorba bílkovin zodpovědných za většinu chemických reakcí v těle. „Játra se snaží co nejlépe přetvářet to, co jíme a pijeme, na energii a živiny. Jsou filtrem organismu a odstraňují škodlivé látky z krve,“ shrnuje stručně jejich nejdůležitější funkce MUDr. Petr Chmura, lékař interní ambulance Polikliniky Agel v Ostravě.

Játra zatěžujeme dennodenně

Je tedy jasné, že bez jater nemůžeme existovat a je v našem zájmu je mít zdravá. Přesto někdy hřešíme na jejich odolnost, jako by nestačilo, že na naše játra útočí nemoci, jako jsou žloutenky typu B a C nebo cukrovka, která narušuje procesy rozkládání cukrů v játrech. Nesvědčí jim ani léky, které bere čím dál větší procento populace, jako jsou antidepresiva, antibiotika či analgetika, například běžný paracetamol, který zvláště v kombinaci s alkoholem má na játra ničivý vliv.

Naopak šetřit játra můžeme dobrou životosprávou. Játrům (a nejen jim) totiž škodí také alkohol a nezdravá strava. To potvrzuje i internista MUDr. Chmura. „Na nadměrnou konzumaci alkoholu a velký přísun tuků a cukrů potravou, spojený při nedostatečném pohybu s obezitou, reagují jaterní buňky postupným poškozením. Nejprve ztukovatěním, v tomto stadiu je poruchu ještě možné zvrátit vysazením alkoholu a úpravou stravovacího a pohybového režimu. Po fázi ztukovatění může dojít k chronickému zánětu buněk, tedy hepatitidě, a nakonec k ‚hojení‘ zanícených buněk vazivovými jizvami. Ty utlačují zbývající zdravé buňky a svrašťují játra do takzvané cirhózy, ve které se pak často vytvoří karcinom,“ předestírá neradostné vyhlídky MUDr. Chmura.

Jaterní dieta prospěje i zdravým lidem

Není proto od věci játrům čas od času ulevit a naordinovat si odlehčovací dietu, i když nejsme právě pacienti gastroenterologie. Co taková dieta obnáší? Vzhledem k tomu, že je zapotřebí snížit příjem nezdravých tuků a cukru, zapomeňte na tučná masa, sádlo, uzeniny a vnitřnosti. Nehodí se ani tučné mléčné výrobky, jako je máslo, smetana a tučné sýry. Zapovězeny jsou i dobroty typu majonézy nebo tatarské omáčky. Nevhodné je čerstvé pečivo, ale také pečivo tučné, jako například smažené koblihy nebo výrobky z listového těsta. Je potřeba omezit také sladkosti, sušenky, cukroví nebo čokoládu. Vyhněte se i vejcím, hlavně žloutku. Ačkoliv zelenina patří do zdravé výživy, při jaterní dietě vynechejte nadýmavé druhy jako zelí, květák, cibuli, ale i ostrý česnek. Nechte si zajít chuť i na ořechy a semínka, protože také obsahují množství tuku, stejně jako bujony a tučné ryby typu makrely či lososa. Obecně se nehodí žádná mastná, ostrá, příliš slaná či kořeněná jídla. Zapovězené je smažení, zahušťování jíškou a alkoholické nápoje. Ani kouření není pro játra zrovna prospěšné, takže pokud tento zlozvyk omezíte nebo s ním přestanete, poděkují vám kromě jiného i vaše játra.

A co si naopak při jaterní dietě můžete dopřát? Vhodné je libové maso a ryby, z uzenin šunka s více než 90 % masa, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, včerejší pečivo a chléb, čerstvé ovoce (ne kompotované či v podobě zavařeniny), výrobky z bramborového a tvarohového těsta či nenadýmavá zelenina jako například mrkev. Z tuků je vhodný olivový nebo řepkový olej a na ochucení můžete použít neostré koření typu kmínu nebo bylinek. Z kuchyňských úprav se hodí vaření, vaření v páře, dušení, případně pečení v alobalu.

Dietu můžete podpořit i bylinkami, které mají příznivý vliv na játra. Mezi takové patří ostropestřec mariánský, smetanka lékařská neboli známá pampeliška, čekanka obecná, řepík lékařský nebo rdesno mnohokvěté. Lze koupit i již hotové jaterní směsi od různých výrobců. Regeneraci jaterních buněk napomáhají také plody kustovnice čínské neboli goji, dnes často označované za superpotravinu.