Problémy s játry a detoxy

O detoxech se napsalo mnohé. Popíjení čaje nebo striktní dodržování jídelníčku na míru po dobu několika dní, vás opravdu nezachrání. Skutečná úleva a významná změna stavu přichází vždy až s dramatičtějšími a trvalejšími změnami v našem životním stylu. Nicméně zmíněné kúry i čaje mají smysl. Potraviny a byliny v nich obsažené nejsou jen přírodní medikací, ale také vědou potvrzenými nutričně významnými surovinami, jež skutečně stojí za pozitivními změnami na játrech.

Na játra platí ostropestřec

Dnes již dobře známý ostropestřec mariánský je možné označit za skutečný lék. Tento bodlák obsahuje množství látek, jež zabraňují vniknutí a vstřebávání jedů v játrech. Ostropestřec se proto používá i při „otravě“ jater, ke které dochází po požití hub, drog, alkoholu či při poškození jater v souvislosti se žloutenkou. Ze semen ostropestřce mariánského si můžete přípravit čaj. Před přípravou je ale potřeba semena rozdrtit. Na 1 šálek léčivého čaje se používá 1 čajová lžičku rozdrcených semen, která přelijete 250 ml ne příliš horké vody a nechte přibližně 20 minut odstát. Sceďte a pijte po doušcích.

Pampeliška významně ovlivňuje činnost jater

Také smetánka lékařská čili pampeliška je významnou bylinou pro léčení jater i žlučových kamenů. Doporučuje se při žloutence, ale také jako bylina vhodná k celkové očistě, pro kterou máme nyní trendy název detox.

Potraviny pomáhající při problémech s játry

Neprohloupíte, pokud zařadíte do jídelníčku i artyčoky nebo také kurkumu. Tyto dnes již zcela běžné suroviny jsou nejen chutné, ale také nesmírně přínosné pro játra. Doporučuje se jejich běžná konzumace v pokrmech i čaje nebo nápoje z nich připravené. Obě suroviny pomáhají játrům i produkci žluče.

Vydatný nápoj pro detox jater

Znáte recept na vydatný, ale chutný nápoj, který si pochvalují pacienti s onemocněními jater? Nezvyklou kombinací surovin připravíte hutný nápoj, který se doporučuje konzumovat dvakrát denně.
Na přípravu budete potřebovat mixér, do kterého nalijte půl liru vody a nakrájené tyto ingredience:

  • 120 g zelí nebo kapusty či květáku (všechna tato zelenina napomáhá odtučnění jater)
  • 250 g hrušek
  • 20 g celeru
  • 1 očištěný kousek zázvoru
  • 10 g máty
  • šťávu z 1 citrónu

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://www.idnes.cz