Poslední dobou se hromadí články, v nichž lékaři z celého světa upozorňují na zvyšující se nárůst onemocnění civilizačních chorob už u mladých lidí v produktivním věku. Pohodový život v dostatku si vybírá svoji daň. Přitom stačí málo - omezit příjem průmyslově upravovaných potravin, živočišných tuků a běžně dostupných drog, jako je alkohol a nikotin.

Jste, to co jíte

Ruku v ruce s onemocněním jater jdou obezita a cukrovka. Problémem je především nadbytečná konzumace tučných, sladkých a slaných potravin. Největší hrozbou samozřejmě zůstává nadměrná konzumace alkoholu. Běžnou stravou, na které jsme vyrostli od školních jídelen, si také nepomáháme. Co tedy z jídelníčku vyřadit, abyste ulevili svým játrům?

Glukózovo-fruktózový sirup a cukr - tento sirup je jedno z nejlevnějších sladidel, se kterým se setkáme především ve sladkých nápojích. Fruktóza v něm obsažená se metabolizuje v játrech a zvyšuje hladinu krevních tuků. Glukóza zase vyvolává pocit hladu. Hrozí tedy přejídání a následná obezita. Fruktózy, jež obsahuje ovoce, se ale bát nemusíte.

Průmyslově upravené potraviny a další chemické látky - v dnešní době je těžké najít neprůmyslově zpracované potraviny. Pokud se chcete vyhnout co největšímu chemickému koktejlu ve svém těle, je nutné číst i zadní strany etiket. Pro játra totiž různé zvýrazňovače chuti, vůní nebo konzervanty představují obrovský zápřah. Pozor si dejte také na kosmetiku. Chemikálie totiž do těla vstupují i přes kůži. Jedná se o různé krémy, sprchové gely, antiperspiranty nebo čistící prostředky.

Léky proti bolesti a antikoncepce - některé léky mohou poškodit játra trvale. Problémem jsou hormonální léky, antibiotika a léky proti bolesti, které obsahují paracetamol. Známou a častou příčnou akutního selhání jater je jednorázové užití 5 g paracetamolu zároveň s lékem na spaní Fenobarbitalem.

Živočišné tuky - konzumace masa každý den může poškodit játra podobně jako nadměrná konzumace alkoholu. Hrozí totiž, že se přebytečný tuk začne hromadit uvnitř jaterních buněk a jejich funkce tak bude oslabena. Část živočišného tuku zkuste v kuchyni nahradit olivovým olejem. Snažte se také vyhýbat smažení a fritování či konzumaci brambůrků. Při vysokých teplotách vznikají nebezpečné látky akrylamid a glycidamid, které jsou rakovinotvorné a pro játra toxické. (Zdroj: zdravota.flox.cz)

Vsaďte na zelenou

I když se to spoustě masožravců nebude líbit, při prevenci onemocnění jater nebo rovnou při dietě po prodělaném onemocnění sázejí lékaři na spoustu ovoce, zeleniny a střídmou konzumaci tučného masa. (Zdroj: www.svet-potravin.cz)

Pokud chcete svým játrům ulevit, zkuste tyto potraviny:

  • Tmavá listová zelenina - kapusta, růžičková kapusta, špenát, čekanka. To jsou potraviny, které obsahují síru. Ta je aktivátorem jaterních enzymů odpovědných za vylučování volných radikálů a toxinů z těla.
  • Česnek, pór i cibule - česnek je jednoduše českou superpotravinou. Obsahuje síru, ale také allicin a selen, obecně živiny, které chrání játra před poškozením toxiny. Podobné vlastnosti má i cibule a pór. Tato zelenina zase pomáhá při výrobě antioxidantu glutathionu, jenž bojuje proti buněčným toxinům a podílí se na odstraňování karcinogenů z prostředí uvnitř buňky.
  • Kurkuma - toto koření je čím dál tím více populární. Mohou za to různé klinické studie, které potvrdily, že má příznivý vliv na zdraví jater. Chrání před usazováním toxinů a dokonce prý dokáže regenerovat poškozené buňky.
  • Bylinky - pampeliška lékařská a ostropestřec mariánský je dokonalé léčebné kombo. U pampelišky za to může hořčin taraxacin, který stimuluje uvolnění žluči a podporuje trávení. Ostropestřec zase dokáže podpořit regeneraci jater tím, že chrání jaterní buňky před toxiny. (Zdroj: www.celostnimedicina.cz)